Michi Costa - Obnovljeni Jeruzalem : pripovijest o Tobiji i Sari

Obnovljeni Jeruzalem : pripovijest o Tobiji i Sari
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Teologija/religija
Izdavač Tomagraf
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536974177
ISBN10 9536974177
Godina 2006
Broj stranica 126
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Ova priča je posvećena svima mladima.
Velika je tragedija da mladi danas ne znaju živjeti. Obitelj? Praktički je nestala: dolazi se kući, otvara frižider i jede pizza i coca-cola…
Zašto se ujutro ustajati? Što, doista, znači živjeti, kako živjeti? Budućnost? Ne postoji, već plaši. Postoji li nešto što je trajno i konstantno? Zašto se vezati uz jednu osobu, zauvijek? Brak je izgubio smisao jer ne nudi ni sigurnost ni budućnost.
Glavni lik ove priče je Tobija, mladić koji se također plaši sklopiti brak sa Sarom.
Broj samoubojstava, posebno mladih ljudi, svake godine raste. U ovoj priči i mlada Sara i stari Tobit pomišljaju na samoubojstvo. To je krajnji način protesta i pobune, jer čovjek
osjeća da bi život trebao biti divan, a naprotiv, svaki dan osjeća njegovu težinu.
No, postoji Radosna vijest koju živi cijeli jedan narod, jer život ima smisao i usmjerenje. Postoji Jedan, koji je prisutan u životu svoga naroda i zadivljuje ga svojim divnim djelima! Naša povijest je kao liturgija!
Kršćani su od Hebreja naslijedili Psaltir, obrednik svojega i Kristova života. Vrhunac svih psalama je posljednji, 150. psalam, koji kaže:
Hvalite Gospodina, aleluja!
Hvalite Gospodina za sve što čini u našem životu u našu korist. Sve kušnje koje nam šalje su dio njegovog plana, njegov način postupanja s nama. Da bismo to vidjeli, potrebno je imati oči vjere.
U tome će nam pomoći i stari Tobit, koji je oslijepio, da bi kasnije dobio nove oči kojima je vidio sve divote što ih je Gospodin činio za njegovu obitelj. Otkrit ćemo da Gospodin obnavlja Jeruzalem, stvarajući nove obitelji u kojima odzvanja blagoslivljanje i u kojima “civilizacija života i ljubavi” pobjeđuje besmisao i smrt.
Vama mladima, (a i vama koji ste malo manje mladi), neka čitanje ove knjige obnovi obećanje koje vam je Bog dao:

“Šaljem, evo, svog anđela pred tobom
da te čuva na putu…
Slušaj njegov glas…” (Izlazak 23, 20 – 21)