Jan Assmann - Mojsije Egipćanin : dešifriranje traga u pamćenju

Mojsije Egipćanin : dešifriranje traga u pamćenju
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Teologija/religija
Izdavač Izdanja Antibarbarus
Prevoditelj Kiril Miladinov
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532491050
ISBN10 9532491058
Godina 2010
Broj stranica 329
Format 21,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

U ovoj briljantnoj studiji, Mojsije Egipćanin (1998), svjetski poznati egiptolog Jan Assmann pruža nekoliko izazovnih novih nalaza iz rane povijesti monoteizma, te novo čitanje mjesta koje Egipat ima u modernoj zapadnoj kulturi, stavljajući oboje u širi kontekst teorije kulturalne memorije.

Assmanova knjiga nastupna je knjiga ovog uglednog egiptologa i teoretičara kulture u kojoj on razvija svoju teoriju monoteizma kao prinositelja i nositelja nasilja, naime monoteističkog nasilja kao nasilja posebne vrste. Svoje djelo zasniva na pozadini poznatog Freudova spisa Mojsije i monoteistička religija, povezujući Mojsija s faraonom Eknatonom koji je ukinuo egipatski politeizam sredinom 2. tisućljeća prije Krista, te potom pokazujući kako su Mojsijevi sljedbenici porekli i prokleli Egipćane kao politeistične idolopoklonike. Tako počinje ciklus u kojoj svaka „protu-religija“ denuncira sve druge kao lažne. Assman tako prezentira sjajnu pouku o protoku kulturalnih identiteta i uvjerenja. Njegova je temeljna teza da pritom nije posrijedi jednostavna izmjena religija, religija iste vrste, nego oblikovanje monoteizma kao kontra religije.
Assmanova djela, njegove teze o moralnim, kulturalnim i političkim posljedicama monoteizma, zasićene akribičnim istraživanjima, nailaze na izniman interes koji se očito odnosi na više od egiptološko-starozavjetnih detalja.