Michael Roos - Prva pričest : ideje za praktični rad, propovijedi i priče

Prva pričest : ideje za praktični rad, propovijedi i priče
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Teologija/religija - Pastoralna teologija
Izdavač Katehetski salezijanski centar
Prevoditelj Mato Balić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532050639
ISBN10 9532050639
Godina 2008
Broj stranica 134
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Isusova propovijed sastojala se velikim dijelom od prispodoba. Ova knjiga nudi dvanaest motiva odnosno prijedloga iz svakidašnjeg života i Biblije, koji prate djecu za vrijeme priprave na prvu pričest.

Sakrament euharistije ostaje otajstvo koje se ne smije ni pojednostavniti niti razvodniti. Isusovu nazočnost u svetoj pričesti djeca mogu jednako tako slabo razumjeti kao i odrasli. Stoga ovdje svjesno izbjegavamo pojmove kao što je "sveti kruh" te radije i više rabimo terminologiju Crkve, kako izrazi "Presveti oltarski sakrament " ili "Tijelo i Krv Kristova" ne bi posve nestali iz jezične uporabe kod djece.

Propovijedi za predstavljanje djece na bogoslužju župne zajednice i za prvu pričest ne shvaćaju se kao čiste propovijedi samo za djecu. Jednako su uključeni i odrasli i djeca, tako da svatko može uzeti nešto za sebe.

Tekstovi se mogu koristiti neovisno o evanđeljima. Za neke sadržaje posebno se preporučuju odgovarajuća čitanja. Za svaki motiv odnosno prijedlog navedena su prikladna biblijska mjesta. To može potaknuti i roditelje da pročitaju ta mjesta te odatle izaberu riječi za pozivnice. Pjesma povezana s određenim motivom odnosno prijedlogom za vrijeme priprave i za svečani dan prve pričesti uvijek iznova posvješćuje djeci tu temu. Ograničavamo se u svojim prijedlozima na poznate pjesme koje dolaze u obzir. One su prikladne za vjeronaučni susret i/ili bogoslužje.

Priče produbljuju emocionalni odnos prema motivu odnosno prijedlogu te se mogu koristiti i u bogoslužju (npr. u pobožnosti zahvale Bogu) i pri susretima djece. One su također, neovisno o pripravi na prvu pričest, prikladne za školu i pastoral, jer senzibiliziraju za kršćanske vrijednosti. Župna zajednica se aktivno uključuje u pripravu na prvu pričest kada propovjednik za vrijeme svete mise u kojoj se prvopričesnici predstavljaju moli vjernike da preuzmu molitveno kumstvo za prvopričesnike. Prijedlozi za male darove koje djeca sama naprave nalaze se u predlošcima propovijedi. Djeca tako mole odrasle da se mole za njih i priopćuju im svoja imena. Doista sva djeca trebaju dobiti svoga molitvenog kuma/kumu. Bilo bi veliko razočaranje ako nitko ne bi ponio kući djetetovu molbu za molitvu a ono je u to uložilo mnogo truda. Najbolje je da te darove pomoćnici raspodijele zainteresiranima. Želimo svima koji sudjeluju u pripravi djece na prvu pričest mnogo radosti u njihovu važnom radu.