Miroslav Dodig - Pliometrijski mišićni trening

Pliometrijski mišićni trening
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Sport
Izdavač Sveučilište u Rijeci
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531650847
ISBN10 9531650845
Godina 2002
Broj stranica 220
Format 24 cm
Obavijest 7,50
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Motoričko gibanje manifestira se djelovanjem lokomotornog sustava čiji su elementi koštano - zglobni i mišićni sustav koji je pod kontrolom središnjeg živčanog sustava. Elementarna reakcija lokomotornog sustava reakcija je koja se manifestira kao gibanje. Gibanje tijela ili pojedinih njegovih dijelova nastaje pod utjecajem središnjeg živčanog sustava na osnovi kontrakcije mišićnih vlakana koja prenose silu preko tetivnih nastavaka na koštane poluge.
Osnovni problem gibanja tijela jest savladavanje sile gravitacije koja preko zbirnih točaka vektorskih vrijednosti težinu tijela suprotstavlja utjecaju gravitacije. Gravitacija se može savladati statičkim, dinamičkim i pliometrijskim načinom, a gotovo uvijek savladana sila gravitacije ima amortizacijski ili impulsni oblik koji koristi silu podloge ili silu oslonca, odrazom ili opiranjem. U oba slučaja manifestirana forma ima zajednički zadatak u savladavanju sile gravitacije, što dovodi do oslobađanja mehaničke energije za proizvodnju sile. Sila je potrebna za održavanje postojećeg položaja ili za suprotstavljanje jačoj sili, odnosno gravitaciji. Kada je mišićna sila veća od vanjske, dolazi do izotoničke kontrakcije; kada je jednaka, dolazi do izometrijske kontrakcije, a kada je mišićna sila manja od vanjske, dolazi do pliometrijske kontrakcije.
Ostvarivanje bioloških i funkcionalnih stanja i transformacija organizma sadržajima pliometrijske mišićne aktivnosti kompleksan je problem koji se temelji na biološkim, biomehaničkim i funkcionalnim zakonitostima. Odatle primjena pliometrijskih mišićnih aktivnosti u transformacijskom procesu, zbog njene kompleksnosti, zahtijeva temeljitiji pristup u određivanju sadržaja i modaliteta transformacijskog procesa.