Harville Hendrix , Helen LaKelly Hunt - Svojoj djeci pružimo ljubav koja iscjeljuje

Svojoj djeci pružimo ljubav koja iscjeljuje
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Roditeljstvo/obitelj - Roditeljstvo/odgoj
Izdavač Dušević & Keršovnik
Prevoditelj Ljiljana Ostoić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536029587
ISBN10 9536029588
Godina 2001
Broj stranica 391
Format 22 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 90,00 Kn Kupi
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 75,00 Kn Kupi

Zadnjih godina sve više se koriste pojmovi poput „osobna izvrsnost“, „ostvarivanje potencijala“, „kvaliteta življenja“. Pojmovi koji su odraz vječnog traganja čovjeka za sretnim i ispunjenim životom. Od mladih ljudi se očekuje da budu samopouzdani, znaju što žele, te se znaju za to izboriti, da budu aktivni i kreativni.
Što je to što možemo kao roditelji učiniti tijekom odrastanja da djeca izgrade čvrste temelje, pronađu za njih najbolji put?
Ako se od djeteta godinama traži da bude poslušno i radi što mu drugi govore, kako da onda odjednom razvije inicijativu? Ako dijete gotovo nikad nije čulo riječi pohvale i potpore, kako da razvije istinsko samopouzdanje?

Kako bi olakšali spoznaju poruka i postupaka koji pozitivno utječu na razvoj djeteta gore spomenuti autori razlikuju roditelje prema njihovom stupnju osviještenosti.
„Neosviješteni roditelji" nisu loši roditelji. Oni mogu imati krasne osobine, a opet nesvjesno ranjavati svoju djecu i djelovati pogubno na njihov razvoj, kočiti njihovu kreativnost usmjeravajući ih u skladu s vlastitim idejama i predodžbama.
Za razliku od toga „osviješteni roditelji“ u velikoj su mjeri svjesni značenja svake riječi koju izgovaraju, svjesni svojih postupaka i njihovog mogućeg utjecaja na dijete.
Osviješteni roditelji ne samo da dopuštaju svojoj djeci da se slobodno izražavaju već ih na to i potiču! Time i sami dobivaju priliku upoznati unutarnji svijet tog malog bića, što može biti poticajno i za nih same. Svjesni su toga da njihova djeca ne moraju dijeliti njihove stavove i nazore, te da to nipošto ne umanjuje uzajamnu bliskost i ljubav. Naprotiv!
Osviješteni roditelji imaju naviku promatrati sebe i preispitivati sebe. Priznaju sebi kada je njihovo neraspoloženje uvjetovano vlastitim problemima i opterećenošću i u stanju su ne projicirati to na svoje dijete. A ako ipak izgube kontrolu u stanju su se iskreno ispričati djetetu!