Harville Hendrix , Helen LaKelly Hunt - Svojoj djeci pružimo ljubav koja iscjeljuje

Svojoj djeci pružimo ljubav koja iscjeljuje
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Roditeljstvo/obitelj - Roditeljstvo/odgoj
Izdavač Dušević & Keršovnik
Prevoditelj Ljiljana Ostoić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536029587
ISBN10 9536029588
Godina 2001
Broj stranica 391
Format 22 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 5,27 € Kupi
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 4,39 € Kupi

Zadnjih godina sve više se koriste pojmovi poput „osobna izvrsnost“, „ostvarivanje potencijala“, „kvaliteta življenja“. Pojmovi koji su odraz vječnog traganja čovjeka za sretnim i ispunjenim životom. Od mladih ljudi se očekuje da budu samopouzdani, znaju što žele, te se znaju za to izboriti, da budu aktivni i kreativni.
Što je to što možemo kao roditelji učiniti tijekom odrastanja da djeca izgrade čvrste temelje, pronađu za njih najbolji put?
Ako se od djeteta godinama traži da bude poslušno i radi što mu drugi govore, kako da onda odjednom razvije inicijativu? Ako dijete gotovo nikad nije čulo riječi pohvale i potpore, kako da razvije istinsko samopouzdanje?

Kako bi olakšali spoznaju poruka i postupaka koji pozitivno utječu na razvoj djeteta gore spomenuti autori razlikuju roditelje prema njihovom stupnju osviještenosti.
„Neosviješteni roditelji" nisu loši roditelji. Oni mogu imati krasne osobine, a opet nesvjesno ranjavati svoju djecu i djelovati pogubno na njihov razvoj, kočiti njihovu kreativnost usmjeravajući ih u skladu s vlastitim idejama i predodžbama.
Za razliku od toga „osviješteni roditelji“ u velikoj su mjeri svjesni značenja svake riječi koju izgovaraju, svjesni svojih postupaka i njihovog mogućeg utjecaja na dijete.
Osviješteni roditelji ne samo da dopuštaju svojoj djeci da se slobodno izražavaju već ih na to i potiču! Time i sami dobivaju priliku upoznati unutarnji svijet tog malog bića, što može biti poticajno i za nih same. Svjesni su toga da njihova djeca ne moraju dijeliti njihove stavove i nazore, te da to nipošto ne umanjuje uzajamnu bliskost i ljubav. Naprotiv!
Osviješteni roditelji imaju naviku promatrati sebe i preispitivati sebe. Priznaju sebi kada je njihovo neraspoloženje uvjetovano vlastitim problemima i opterećenošću i u stanju su ne projicirati to na svoje dijete. A ako ipak izgube kontrolu u stanju su se iskreno ispričati djetetu!