Sharon Salzberg i Robert Thurman - Voli svoje neprijatelje : kako izaći iz zatvorenog kruga ljutnje i ogorčenosti

Voli svoje neprijatelje : kako izaći iz zatvorenog kruga ljutnje i ogorčenosti
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Popularna psihologija
Izdavač Planetopija
Prevoditelj Aleksandra Barlović
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532572896
ISBN10 9532572899
Godina 2014
Broj stranica 190
Format 22 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kako se riješiti teškog tereta ljutnje i ogorčenosti koji svi ponekad nosimo? Biti povrijeđen, osjećati se žrtvom ili uzvraćati „neprijateljima“ istom mjerom? Ova nas knjiga, nadahnuta budističkom filozofijom, upoznaje s četiri vrste neprijatelja koje susrećemo u životu:  

• Vanjski neprijatelj: ljudi i ustanove koji nas na određeni način muče, uznemiruju ili nam nanose štetu, kao i situacije koje nas frustriraju

• Unutarnji neprijatelj: ljutnja, mržnja, strah i drugi destruktivni porivi

• Tajni neprijatelj: opsjednutost i zaokupljenost sobom, koje nas izoliraju od drugih ljudi, ostavljajući nas frustrirane i same

• Supertajni neprijatelj: duboko ukorijenjen samoprezir koji nam onemogućuje postići unutarnju slobodu i istinsku sreću

U ovoj knjizi autori crpe iz mnogih duhovnih tradicija, ali i iz suvremene psihologije kako bi predstavili oruđa koja će svima pomoći u nastojanju promjene odnosa prema vlastitim neprijateljima i učenju kako živjeti život vođen mudrošću, tolerancijom, suosjećanjem i ljubavlju.

U duhovnom kontekstu “voljeti” znači željeti nečiju sreću. Zapovijed ljubavi prema svima, uključujući i one koji vam čine zlo – i koju su iznosili mnogi veliki duhovni učitelji, poput Buddhe i Isusa – često se smatrala nepoželjnom ili čak neostvarivom. Međutim zapravo je  vrlo moguće i izvedivo željeti istinsku sreću svojemu neprijatelju jer je to jedini način da budete oslobođeni muke koju vam uzrokuje.

Citat iz knjige