Albert-Laszlo Barabasi - U MREŽI - Zašto je sve povezano i kako misliti mrežno u znanosti, poslovanju i svakodnevnom životu

U MREŽI - Zašto je sve povezano i kako misliti mrežno u znanosti, poslovanju i svakodnevnom životu
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Popularna psihologija
Izdavač Jesenski I Turk
Prevoditelj Ognjen Strpić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532222500
ISBN10 9532222502
Godina 2006
Broj stranica 302
Format 20,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 7,50 € Kupi
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 6,25 € Kupi

Što sve povezuje vrtne zabave, terorističke ćelije, gene, epidemije, političare, poslovne ljude i Internet? Sve su to mreže. Albert-Laszlo Barabasi, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za mreže, u ovoj nas knjizi vodi kroz uzbudljivu intelektualnu avanturu u kojoj pokazuje kako su i tako različiti fenomeni ustvari slični kad se misli mrežno.

Kompleksne mreže donose znanstvenu revoluciju novog milenija. Istraživanje mreža, predvođeno Barabasijem i njegovim suradnicima, potaklo je neviđeno zanimanje među biolozima, fizičarima, ekonomistima, informatičarima i sociolozima. Dok Malcolm Gladwell u Točki preokreta, koja govori o sličnoj temi, šarmira čitatelje primjerima, Barabasi dovodi do dubljeg razumijevanja znanosti mreža koja se krije iza ideja stupnjeva odvojenosti, pravila 80/20, i razloga zbog kojeg bogati postaju još bogatiji.

Mreže su posvuda. Internet je mreža kompjutora, mozak je mreža živčanih stanica, a ljudi međusobno komuniciraju kroz mreže odnosa kao što su obitelj, prijatelji ili kolege.
– Net.hr

Barabasi je dao ključan doprinos istraživanju kompleksnih mreža i može pouzdano govoriti o njima, a njegov entuzijazam prožima cijelu knjigu i čini je tako dobrim štivom. U mreži je zanimljiva i informativna: tu je priča o nastanku slavne ideje "šest stupnjeva odvojenosti", prema kojoj u samo pet koraka možete povezati bilo koje dvije osobe, kao i mnoge zabavne pripovijesti o legendardnom matematičaru Paulu Erdosu. Raznovrsne primjene teorije mreže objašnjene su na pravim primjerima: širenje virusa u kompleksnim mrežama izlaže se na slučajevima epidemije side i računalnih virusa. Zbog svega toga, ova će knjiga čitatelja s lakoćom uvući u svoju temu.
– Nature

Barabasi pokazuje kako kompleksne mreže unose novo svjetlo u tako različita područja kao što su fazni prijelazi, epidemija side ili liječenje raka, spajanja velikih korporacija i međunarodne financijske krize. Prava je rijetkost da najveći igrač u stvaranju neke nove teorije uspije predočiti svije uvide tako jasnim jezikom
– Mark Granovetter, Sveučilište Stanford

Knjiga U mreži će vam promijeniti način mišljenja o svim mrežama koje djeluju na naš život.
– New York Times

Bili sociolog, fizičar, poduzetnik, marketinški stručnjak ili jednostavno osoba znatiželjna duha, U mreži je najvažnija knjiga koju možete staviti na popis lektire.
– frontwheeldrive.com