Robert Fulghum - Što sam to, zaboga, učinio?

Što sam to, zaboga, učinio?
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Popularna psihologija
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Mirna Čubranić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531407052
ISBN10 9531407053
Godina 2010
Broj stranica 280
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Moja kuća u Seattleu nalazi se nasuprot jednoj osnovnoj školi. Visoka ograda prijeći mi pogled, ali dovoljno sam blizu da čujem razgovore. Jednog sam jutra bio vani, u svom dvorištu, u doba kad djecu dovoze u školu. Čuo sam kako se vrata automobila otvaraju i zatim s treskom zatvaraju: KABUUM! Otvorila su se druga vrata i preko ograde je zagrmio ženski glas: „BILLY... ŠTO... SI... TO... ZABOGA... UČINIO?“ Moja vlastita majka postavila mi je to isto pitanje. Često. A ja sam ga, pak, postavljao svojoj vlastitoj djeci koja su nedvojbeno preuzela jednak način ispitivanja i sa svojom djecom. 

Nova knjiga Roberta Fulghuma, autora uspješnice Sve što trebam znati, naučio sam u vrtiću započinje jednim pitanjem koje smo si svi barem jednom postavili: „Što sam to, zaboga, učinio?“ Kako otkriva Fulghum, odgovor nikad nije jednostavan i gotovo uvijek nas iznenadi. Zadnjih nekoliko godina Fulghum putuje po svijetu – od Seattlea preko pustinje Moaba do Krete – tražeći nove suputnike zainteresirane za razmišljanje s njime dok on uživa u neočekivanome: obilasku susjeda s unucima na Noć vještica, odjeven kao veliki zec, lončićima procvjetalih narcisa usred mjeseca studenog, pogledu na zemlju iz svemira, tajanstvenim noćnim zvukovima pustinje, odlascima muškaraca u robne kuće po čarape, bučnoj cjelonoćnoj gozbi kakva je Uskrs u Grčkoj, mukama i izazovima problema s vodovodnim cijevima i prijateljstvu koje čovjek može sklopiti s nekime tko ne govori njegov jezik. 

Što sam to, zaboga, učinio? obilazak je iz naslonjača svakodnevnog života kako ga doživljava Robert Fulghum, jedan od najvećih američkih esejista, čovjek koji s obje noge čvrsto stoji na zemlji, jednim okom stalno gleda u nebesa i, povremeno, drži jezik za zubima. Fulghum piše svojim kolegama putnicima, ponekad bezbrižno, o dubokim i zbunjujućim tajnama življenja i kaže: „Ovo je moj način da brodić svog života dovedem na udaljenost s koje cemo moci razgovarati. Zdravo...“