Atul Gawande - Prolaznost : medicina i ono što je na kraju važno

Prolaznost : medicina i ono što je na kraju važno
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Osobni razvoj
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Aleksandra Barlović
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531420631
ISBN10 9531420637
Godina 2016
Broj stranica 354
Format 19 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 3,43 € Kupi

Kirurg Atul Gawande u ovom briljantnom i senzacionalnom djelu razmatra najteži izazov svoje profesije: kako medicina može poboljšati ne samo život nego i proces njegova svršetka. 
Doima se da su ciljevi medicine u pogledu neizbježnog starenja i smrti prečesto suprotni onome što je dobro za ljudski duh. Vrlo često ne uvažava ljude i njihovo dostojanstvo i privatnost, njihove potrebe, želje ili prioritete nego se fokusira na puko fizičko preživljavanje s pomoću raznih terapija i lijekova. 
A posljedice utječu na pacijentove živote, živote njihovih obitelji pa i čak na gospodarstvo cijele države.Ali, Gawande otkriva da tako ne mora biti. Ovom knjigom dokazuje da posljednji tjedni ili mjeseci života mogu biti bogati iskustvima te dostojanstveni. Medicina može umirivati i poboljšavati naše iskustvo sve do kraja, omogućavajući ne samo dobar život, nego i dobru, dostojanstvenu smrt. Iako se ova knjiga bavi se ozbiljnim i teškim temama, na kraju donosi smirenje, nadu i utjehu. 
Prolaznost je proglašena jednim od najboljih publicističkih djela prošle godine te od izlaska ne silazi s prvih mjesta ljestvica čitanosti u Americi i diljem Europe. 
U kratkom je vremenu postala pravi izdavački fenomen, kojeg podjednako hvale struka ali i mnogobrojni čitatelji. 

„Medicina nas održava na životu ali nas ne priprema za njegov kraj. 
Ovo je iznimno snažna i potresna knjiga.“ MALCOLM GLADWELL 

„Prekrasno napisano. Gawande nam je dao posve drugačiji pogled na starenje i umiranje u našemu društvu – pun empatije, razumijevanja i humanosti.“ THE NEW YOK REVIEW OF BOOKS