Mike George - 7 mitova o ljubavi : putovanje iz glave u srce duše

7 mitova o ljubavi : putovanje iz glave u srce duše
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Ljubav/spolnost
Izdavač Planetopija
Prevoditelj Suzana Keleković
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532571950
ISBN10 9532571957
Godina 2011
Broj stranica 229
Format 22 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 95,00 Kn Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 76,00 Kn Kupi

Autor tvrdi da ego, kao iskrivljena svijest o sebi, nastaje vezivanjem za predmete, uvjerenja, sjećanja ili osobe, a iz tog vezivanja nastaje poistovjećivanje. Emocija je samo reakcija ega kad je objekt vezanosti na bilo koji način ugrožen, jer to istodobno ugrožava i ego, a tri su osnovne emocije strah, gnjev i tuga. Ljubav nije emocija nego stanje u kojem postoji svijest o povezanosti sa "svime", ali pritom ne smije postojati vezanje. Čim postoji vezanje, ljubav se pretvara u strah. Emocije nisu ni dobre ni loše, one su proizvod ega, što znači da smo svi odgovorni za vlastite emocije. Njih ne treba ni kontrolirati ni potiskivati, već samo promatrati: tada one nestaju, a mi pronalazimo mir. Biti u ljubavi znači davati sebe bez ikakve želje da bilo što dobijemo zauzvrat. Ono što nas iscrpljuje nije davanje, već ogorčenost i okrivljavanje koje nastaju kao posljedica neispunjenih očekivanja kada dajemo da bismo nešto dobili.

Čini se da smo često opsjednuti i pomalo zbunjeni u vezi s ljubavlju. Iako mnogi od nas znaju što je to ljubav, tako nam je teško bezuvjetno voljeti. Što je ljubav? Je li ljubav nešto što bi prirodno trebalo doći? Moramo li je zaslužiti? Ili će doći sama od sebe? Možemo li očekivati da ćemo biti voljeni? Ili je to samo povlastica nekolicine sretnika? Trebamo li ljubav osjećati cijelo vrijeme, ili samo povremeno u nekom emocionalnom ushitu?

Način na koji poimamo ljubav - taj uzvišeni osjećaj koji često poistovjećujemo sa zaljubljenošću ili s konceptima prihvaćenim na nesvjesnoj razini i s idealima koje nikako ne uspijevamo postići - u nama često budi jad, frustraciju i nezadovoljstvo. Toliko joj toga pripisujemo, a tako malo toga smo u stanju osjetiti. Mitovi koji su danas sveprisutni jesu da je ljubav neophodna, da se mora zaslužiti, da je jednaka zaljubljenosti, da je isključiva, da znači spremnost za vezivanje, da boli, da može nestati.

Mike George razotkriva sve te zablude i ističe da je ljubav jedan temeljni osjećaj koji može biti prisutan u svakom trenutku ako smo svjesni sadašnjeg trenutka, ako živimo u njemu i pritom odbacujemo sve svoje nesigurnosti, predrasude, uvjerenja i strahove. Tek tada možemo spoznati ljubav i živjeti je. Naravno, kao i uvijek, put nije lagan, ali kad krenemo putem osvještavanja, stvari se same od sebe počinju razotkrivati i razvijati. I, baš kao i inače, to je moguće tek kad preuzmemo odgovornost za svoj život i odlučimo provesti promjene.

Ovo su samo osnovne postavke ove zanimljive i slojevite knjige za koju Mike George kaže da nije samo još jedan priručnik o odnosima, a i ne razotkriva neke naprednije vještine ljubavništva. Naprotiv, prizemljenim, svakodnevnim i jasnim jezikom autor razotkriva zašto tako teško pronalazimo ono što volimo nazivati "pravom ljubavi", zašto je sreća nemoguća dok ne otkrijemo što je to ljubav, kako da odbacimo prepreke koje nas onemogućavaju da otkrijemo ljubav i slično.