Rossana Sonato - Masaža : put do zdravlja i užitka

Masaža : put do zdravlja i užitka
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Ljepota/zdravlje - Tijelo/zdravlje
Izdavač Trsat
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537544157
ISBN10 953754415X
Godina 2009
Broj stranica 126
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Čovjek je psihosomatska cjelina i njegovo tijelo nije moguće promatrati bez emocionalnog. Ova je knjiga namijenjena svima onima koji s pomoću masaže žele otkriti svoje „ja". Pod tim pojmom podrazumijevamo ne samo vlastiti tjelesni identitet, nego i vlastiti um i vlastiti duh, vlastite osjećaje i maštu.

Svako tijelo govori putem držanja, mišićne napetosti, bolnih mjesta... Da bi se pronašao pravi odgovor na ove pojave, prvenstveno je potrebno pronaći ključ za kontakt našega bića s tijelom druge osobe; tako odnos masera i osobe koja se masira masažom postaje obostrano blagotvoran - „energetski dijalog".

 
U ovoj knjizi opisane su različite tehnike kako bismo vam pomogli da otkrijete zadovoljstvo masaže, zadovoljstvo davanja i primanja, zadovoljstvo upoznavanja drugih i sebe samih, drugim riječima zadovoljstvo dodira. Komunikacija dodirom u današnje vrijeme gotovo je u potpunosti iščezla; ostvaruje se samo između majke i djeteta (a znamo koliko je to važno za mališane) i između parova. Komunikacija dodirom ima goleme osjećajno-emotivne i seksualne implikacije. Naš prijedlog je da se ide dalje... da se premoste sve prepreke, da u potpunosti iskoristimo i uživamo u velikoj moći koju čovjek drži u svojim rukama.

Masaža može biti osnovna terapija ili dopuna drugim terapijama kod velikog broja bolesti. U svakom slučaju, vrlo je korisna i za ljude dobra zdravlja. Dobra je kod bolova u leđima, glavobolje, problema s probavom. Stimulacijom žuči može potaknuti rad crijeva. Učinkovita je kod zgrčenih mišića, mišićne atrofije, upale tetiva, distorzije, istegnuća mišića, iščašenja. Ima blagotvorno djelovanje kod dišnih problema. Pomaže onima koji imaju problema s krvotokom, s proširenim venama, pri grčevima, oteklinama, kod "teških" nogu. Ublažava reumatske bolove.

Masaža opušta osobe pod stresom, anksiozne i nervozne osobe; pomaže da se bolje prihvati vlastito tijelo, a time i samoga sebe. Potiče smanjenje masnih naslaga i daje tkivu bolji tonus. Napominjemo da se masaža ne preporučuje kod upalnih procesa i na dijelovima tijela koji su pocrvenjeli, otekli i pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.

 
Zadovoljstvu osobe koja se masira dodaje se i ugodnost onoga tko masira: on uživa u zadovoljstvu energetskog dijaloga koji mu donosi stanje ugode. Osim toga, masaža je psihičko i fizičko okrepljenje; ona je prijenos dubokih osjećaja, intuicija i slušanje, poštovanje drugog, sagledavanje vlastitih napetosti; ona je povratak na neposredniju i autentičniju komunikaciju gdje verbalni govor, često „prazan", biva ostavljen sa strane.