Ema Mušić - Alergije (Prepoznavanje, sprječavanje, edukacija)

Alergije (Prepoznavanje, sprječavanje, edukacija)
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Ljepota/zdravlje - Bolesti/ozdravljenje
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531405065
ISBN10 9531405069
Godina 2009
Broj stranica 128
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 3,78 € Kupi

Alergije su vrlo česte bolesti današnjice. Od njih obolijeva gotovo 30% stanovništva razvijenih zemalja. Na takvo stanje utječu različiti čimbenici suvremenog života i rada. Industrijska proizvodnja neprestano uvodi nove tehnologije i proizvode. Proizvodnja hrane odvija se na drukčiji način nego u prošlosti. Nastaju promjene u našem prirodnom okolišu, kako u zemlji, tako i u zraku. Dodatni čimbenik u načinu na koji naš organizam reagira su i neprestana psihička i fizička opterećenja.

U posljednjih petnaestak godina medicinska i biološka znanost objasnile su brojne činjenice i pojave koje prepoznajemo kao alergije. Danas medicina zna kako se osoba sklona alergiji može zaštititi u doticaju s tvarima koja sadrže alergene, bez obzira na njihovu količinu. Poznato je također da se radi o nekoj vrsti odbacivanja, organizmu strane tvari. Posljedica toga su neugodni znakovi alergijske bolesti. Kod nekih ljudi znakovi alergije jave se odmah nakon kontakta s alergenom, kod drugih nakon nekoliko sati, a moguće je da se alergija pojavi tek za nekoliko dana. Osoba neko vrijeme trpi tegobe, a potom odlazi liječniku.

Liječniku u svakodnevnom radu s pacijentima pogođenim alergijama nedostaje vremena za objašnjenja vezana uz tu bolest i za praktične savjete o tome kako bi bolesnik trebao živjeti i izbjegavati doticaj s alergenima.On vrlo često nema dovoljno vremena bolesniku objasniti pretpostavljene uzroke tegoba. Iz istog razloga bolesnika ne upoznaje s izvorima i zamkama koje ga čekaju kod alergija i s načinom na koji bi trebao izbjegavati štetne alergijske tvari.

Bolesnik bi morao doznati koji je alergen za njega štetan i kako ga izbjegavati. Ponekad bolesnik zbog neupućenosti pretjerano izbjegava razne tvari pa si tako nepotrebno otežava život. Zato pri savjetovanju bolesnika valja biti precizan i racionalan. Obično se najviše neutemeljenih zabrana postavlja kod prehrane.

U ovoj knjizi su pojednostavljeno opisani osnovni pojmovi o alergijama. Skupljeni su i savjeti bolesnicima i odgovori na njihova najčešća pitanja. Knjiga je namijenjena pojedincima i obitelji čiji članovi imaju alergiju ili slične tegobe kako bi se što bolje upoznati sa znakovima alergije, izvorima alergena i načinom kako najlakše izbjeći kontakt s alergenom, kako bi njihove teškoće bile svedene na najmanju moguću mjeru. 

Na prvome mjestu su na jednostavan način opisane osnovne činjenice o alergiji. Slijedi vrlo iscrpan opis alergena po skupinama i način na koji oni ulaze u organizam. Neke od njih udišemo, druge uzimamo hranom, treće unosimo u organizam kao lijekove ili se radi o ubodu insekata. Posebna su skupina alergeni koji se aktiviraju u kontaktu s kožom. Ukratko su predstavljene pojedine alergijske bolesti, načini njihova sprječavanja i liječenja. 

Navedeni su praktični savjeti i odgovori na najčešća pitanja bolesnika s alergijskim teškoćama.