Žanr | Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Ljepota/zdravlje - Alternativna medicina |
Izdavač | Begen |
Prevoditelj | - |
Vrsta uveza | Meki |
ISBN13 | 9789532741605 |
ISBN10 | 9532741607 |
Godina | 2011 |
Broj stranica | 112 |
Format | 16,5 cm |
Obavijest | knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Čovjek koristi mrkvu približno četiri tisuće godina. Postojbina mrkve je Azija. Kao kultiviranu biljku, prvi put je spominje Hipokrat.
Njezin korijen se koristio u prehrani. Liječnici stare Grčke su korijen i sjeme upotrebljavali za liječenje kašlja, tuberkuloze i drugih plućnih bolesti.
Mrkva se prije svega cijeni zbog karotena. Narančastu boju korijena mrkve daju karoten i ksantofil. Pri tom, karoten čini 90% od cijele količine karotenoida, a ksantofil 10%.
Karoten koji se nalazi u mrkvi se pretvara u vitamin A samo u kombinaciji s biljnim masnoćama u prehrani. Zbog toga, izvor kerotena koji se može pretvoriti u vitamin A je samo mrkva u salatama u koje je dodano ulje.
Mrkvu znamo po njezinim ljekovitim svojstvima, a ponajviše po vitaminu A i njegovom utjecaju na zdravlje očiju.
Želite li upoznati i druga ljekovita svojstva mrkve i naučiti praktične i efikasne recepte za vaše zdravlje?