Davorin Vujčić - Poljan

Poljan
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Likovna umjetnost
Izdavač ArtTresor
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536522606
ISBN10 9536522608
Godina 2007
Broj stranica 173
Format 29 cm
Obavijest 8,99
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Svojim kiparstvom prisutan je među nama više od pet desetljeća; njegova skulptura rađa se u intimi atelijera, živi u vrevi gradskoga trga, u sjeni perivoja i crkvene apside. Ne ističe se gromoglasnom gestom niti se nameće dimenzijama. Kao i njezin tvorac, želi biti samo ono što jest: figura koja teži skladu oblika i htijenja; koja životnošću aluminijske folije, terakote ili bronce od kojih je sazdana, potiče oko i duh. Ništa više - i ništa manje od toga.
Uz skulpturu, Josip Poljan oblikovao je i sklonost ka likovnosti mladih naraštaja; tijekom četrdeset godina usmjeravao je potez ruke budućih kipara, isprva u Školi primijenjenih umjetnosti i na Pedagoškoj akademiji, a potom kao profesor kiparstva i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Njegove ruke, i nakon umirovljenja, stvaraju. Ako se ne rukuju, gnječe glinu ili aluminijsku foliju; u nekoliko poteza pretvaraju je u pticu, svetoga Franju ili damu poslije kupanja. Nerijetko se takva skica stvrdne u broncu gdje gusti tragovi prstiju ostaju vidljivim znakom vitalizma. Mirnu i zaglađenu plohu Poljan smatra mrtvom; žustro modeliranje njegov je sinonim za stvaranje, Ne oduzimanje tesanjem. Glina i aluminijska folija; ne kamen ili drvo.