Žanr | Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo |
Izdavač | Mozaik knjiga |
Prevoditelj | - |
Vrsta uveza | Meki |
ISBN13 | 9789531965873 |
ISBN10 | 9531965870 |
Godina | 2006 |
Broj stranica | 133 |
Format | 15 cm |
Obavijest | knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Začini i začinsko bilje imaju mnogo lica. Začinima i začinskim biljem mijenjamo miris, okus i boju jela, dajemo mu osobnost. Začinima kuhar potpisuje svoje djelo. Dakle, začin je potpis, signatura.
Ako jelo nema potpisa, anemično je, neprepoznatljivo. Začini čine prepoznatljivima nacionalne i regionalne kuhinje. Začini imaju i psihološka svojstva, dižu raspoloženje, popravljaju karakter, ne samo jela, nego i osobe. Nekoć su egzotičnim i skupim začinima domaćini impresionirali svoje goste i podizali si ugled. Ljuti začini ne samo da griju tijelo, griju i dušu. Neki kažu da potiču i ljubav, da imaju magična svojstva...
Začini imaju široku primjenu u prehrambenoj industriji, proizvodnji raznih pića te svagdje gdje je važan miris. U ovoj knjižici pozornost je usredotočena na kuhinju, premda mnogi začini i začinsko bilje često imaju ljekovita svojstva. Navode se i botanički i povijesni podaci.