Marijan Borovac - Začini i začinsko bilje

Začini i začinsko bilje
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531965873
ISBN10 9531965870
Godina 2006
Broj stranica 133
Format 15 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Začini i začinsko bilje imaju mnogo lica. Začinima i začinskim biljem mijenjamo miris, okus i boju jela, dajemo mu osobnost. Začinima kuhar potpisuje svoje djelo. Dakle, začin je potpis, signatura.

Ako jelo nema potpisa, anemično je, neprepoznatljivo. Začini čine prepoznatljivima nacionalne i regionalne kuhinje. Začini imaju i psihološka svojstva, dižu raspoloženje, popravljaju karakter, ne samo jela, nego i osobe. Nekoć su egzotičnim i skupim začinima domaćini impresionirali svoje goste i podizali si ugled. Ljuti začini ne samo da griju tijelo, griju i dušu. Neki kažu da potiču i ljubav, da imaju magična svojstva...

Začini imaju široku primjenu u prehrambenoj industriji, proizvodnji raznih pića te svagdje gdje je važan miris. U ovoj knjižici pozornost je usredotočena na kuhinju, premda mnogi začini i začinsko bilje često imaju ljekovita svojstva. Navode se i botanički i povijesni podaci.