Milena Čemeljić - Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku

Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo
Izdavač Srednja škola Bartula Kašića
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789539538536
ISBN10 953953853X
Godina 2017
Broj stranica 68
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Tradicionalna gastro manifestacija paške Srednje škole Bartula Kašića koja se održava od 2007. godine pod nazivom "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" dobila je svoje ukoričeno izdanje. Istoimena knjiga recepata, koju su priredili učenici i profesori te škole, predstavljena je danas javnosti.

Na pedesetak stranica knjige recepata "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" doznat ćete kako se priprema salata od srdela sa sirom i motarom, toć od janjetine s makaruniman, kuncić u ošcu, orzo fažol, skuta s maraskinom, pandešpanj, te ostala paška tradicionalna jela. Doznat ćete također i kako se na paškom govoru kaže ribež – ratikaš, cjedilo za juhu – pasabrod ili ubrus – tivajol.

"Upravo je u tome i šarm ove knjižice recepata. Osim gastronomskog bogatstva Paga, ona pokazuje i iznimnu jezičnu raznolikost našega otoka", kazala je na predstavljanju knjige ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića prof. Milena Čemeljić pojasnivši kako su svi recepti napisani na standardnom hrvatskom jeziku ali i različitim narječjima/idiomima pojedinih dijelova otoka Paga.

Mnoga jela čije su recepte tiskali u knjižici "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku", učenici ugostiteljskog smjera danas su i skuhali u školskom praktikumu, zajedno s mentorima. Svojim kulinarskim umijećem već su se proslavili, pa je tako predsjednik Udruženja kuhara Zadarske županije Renato Kraljev uručio danas profesoru kuharstva Branku Tičiću plaketu, zasluženu za prošloljetnim Gastro danima otoka Paga.

Na današnjoj svečanosti, u prigodi predstavljanja knjige "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku", naučili smo ponešto i o akcentuaciji kolanskog, povljanskog, paškog i novaljskog govora jer su učenici izveli scensku igru "Otočni masterchef" na dijalektu.