Darija Vranešić, Iva Alebić - Hrana pod povećalom : kako razumjeti i primijeniti znanost o prehrani?

Hrana pod povećalom : kako razumjeti i primijeniti znanost o prehrani?
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Zdrava prehrana
Izdavač Profil International
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531202800
ISBN10 953120280X
Godina 2006
Broj stranica 208
Format 24 cm
Obavijest 6,37
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Nutricionizam je suvremena tema o kojoj se mnogo govori, koja sve više zanima čitatelje, koja polako utječe na naše razmišljanje o hrani i na njezin odabir. Dvije vrhunske hrvatske stručnjakinje na tom polju, Darija Vranešić i Iva Alebić, napisale su ovu sjajnu i izvanredno zanimljivu knjigu. U njoj daju pregled prehrane kroz povijest i otkrivaju zašto danas volimo jesti određenu hranu. Iznose detaljan uvid u sastojke hrane - minerale i vitamine te ističu zašto su važni i u kojim bismo ih omjerima trebali koristiti. Upravo su pravilni omjeri i količine pojedinih namirnica ključni za održavanje dobrog zdravlja. Budući da je svaka osoba drugačija, i njezine se potrebe za određenim sastojcima razlikuju, a suvremena znanost sve češće pokušava pratiti individualne potrebe radi postizanja sklada u organizmu. Stoga je teško davati univerzalne preporuke, no autorice smatraju da poznavanje vlastitog organizma i njegovih potreba, jednako kao i zaključaka znanstvenih istraživanja utječe na postizanje željenog sklada. One nam pokazuju smjernice pravilne prehrane prilagođene raznim životnim razdobljima te uvid u nama blisku, a znanstveno dokazano zdravu - mediteransku prehranu. Na kraju knjige ruše neke predrasude o određenoj hrani, kao što je primjerice čokolada, otvaraju neke kontroverzne teme, primjerice o GMO-u, ali i govore o najsuvremenijim pravcima u nutricionizmu kao što su funkcionalna hrana i nutrigenomika. Ovo je doista popularan vodič kroz pravilnu prehranu.