Grupa autora - Vedska vegetarijanska kuharica - Adirađa dasa

Vedska vegetarijanska kuharica - Adirađa dasa
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Vegetarijanska kuhinja
Izdavač Iskcon
Prevoditelj Nenad Jarić Dauenhauer
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536195183
ISBN10 9536195186
Godina 1999
Broj stranica 254
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 35,00 Kn Kupi

Ovo je praktična kuharica, koja će vam omogućiti da u svom domu pripremite izvorna indijska jela, a pri tom upoznate kulturu iz koje je ponikla glasovita indijska vegetarijanska kuhinja. Uz postupke pripravljanja vedskih ili indijskih klasičnih jela, u njoj je objašnjena i vedska umjetnost blagovanja koja hrani ne samo tijelo već i um i dušu.
Prva četiri poglavlja posvećena su vegetarijanstvu, predstavljenom s gledišta suvremene znanosti, gospodarstva, religije i etike, te vedskoj filozofiji.
Iduća tri poglavlja govore o samoj hrani; o priboru za kuhanje, sastavljanju jelovnika i svemu ostalom što je potrebno znati o spravljanju, služenju i uživanju indijskih jela.
Potom slijedi 130 provjerenih recepata. Iako predstavljaju samo neznatan dio vedske kulinarske tradicije, ovi vam recepti, odabrani kako zbog raznovrsnosti tako i zbog jednostavnosti pripreme, mogu pružiti predodžbu o veličini vedske kuhinje. Priložili su ih najbolji kuhari pokreta Hare Krišna, među njima i oni koje je Srila Prabhupada (duhovni učitelj, osnivač ISKCON-a, Međunarodnog društva za svjesnost Krišne) osobno učio kuhati.
Prema Vedama, svrha je ljudskoga života spoznati svoju pravu osobnost kao vječnog sluge Boga. To razumijevanje započinje spoznajom da nismo prolazna materijalna tijela, već vječne duhovne duše u njima. Pogrješno se smatrajući materijalnim bićima patimo, iako smo po prirodi vječni, puni znanja i blaženstva. Proces oživljavanja naše izvorne blažene svijesti i buđenja uspavane ljubavi prema Bogu naziva se bhakti-yoga ili svjesnost Krišne. Ime “Krišna” ima poseban značaj. Premda postoji samo jedan Bog, ljudi Ga nazivaju raznim imenima, koja opisuju razne vidove Njegove osobnosti. No ime koje nalazimo u Vedama izražava sveukupnost Božjih neograničenih osobina. To sveobuhvatno ime, Krišna, znači “beskrajno privlačan”.
Da bi se vedska kuhinja mogla cijeniti u potpunosti valja je shvatiti u kontekstu vedske kulture. Riječ .vedski” potječe od sanskrtske riječi “veda”, što znači “apsolutno znanje”, Starodrevni se sanskrtski spisi Indije nazivaju vedskima, ili Vedama,’ i predstavljaju znanje o Apsolutu. Vedsku kulturu stare Indije utemeljenu na tim spisima i danas slijedi velik broj ljudi.
Izraz “indijska kuhinja” korišten u ovoj kuharici odnosi se na vedsku kuhinju, izdvajajući je od drugih indijskih škola kuhanja “pilećih karija”. U staroj vedskoj kulturi meso se uglavnom nije jelo. Taj su običaj u Indiju uveli strani osvajači, posebno Moguli koji su u šesnaestom stoljeću došli preko Perzije, potom Portugalci koji su stoljećima vladali Goom i na kraju britanski kolonijalisti. No unatoč njihovoj stoljetnoj vladavini, Indija je ostala domovina ogromnog broja vegetarijanaca.
‘Vedska vegetarijanska kuharica’ nije samo zbirka 130 indijskih recepata – ona je ukus mudrosti i ljepote drevne Indije. Nakon što iskušate neke recepte, doznat ćete zašto su postali omiljeni diljem svijeta. Što god da tražite u jednoj kuharici – nove recepte, zdraviji način prehrane ili nov pogled na život – ova će kuharica magičnim dodirom vedske Indije, ispuniti vaše želje.