| Žanr | Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Strana kuhinja |
| Izdavač | Algoritam |
| Prevoditelj | Dražen Čulić |
| Vrsta uveza | Tvrdi |
| ISBN13 | 9789532201161 |
| ISBN10 | 9532201165 |
| Godina | 2003 |
| Broj stranica | 256 |
| Format | 25 cm |
| Obavijest |
9,03 knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Joanne Harris napisala je svjetski poznate romane Čokolada, Kupinovo vino, Pet četvrtina naranče i Otimači plaže. Živi u Huddersfieldu, u Yorkshireu, s mužem i kćeri. Fran Warde školovala se za kuharicu. Radila je u Café Royalu, na australijskoj koćarici, vodila školu kuhanja, i na kraju se posvetila oblikovanju hrane i pisanju o njoj. Urednica je kulinarske rubrike u časopisu Red, a napisala je i tri knjige: Kad dođu prijatelji, Jedi, pij, živi i Talijanska jela za pola sata. Živi u zapadnom Londonu s mužem i dvoje djece. Mnoge od mojih najranijih uspomena odnose se na hranu. Sjećam se pečenja palačinki s Mémée, mojom prabakom, u njezinoj kući u Vitréu, kada mi je bilo samo tri godine. Sjećam se dugih ljeta djetinjstva na otoku Noirmoutieru, ranojutarnjih obilazaka tržnica i srdela na žaru od ugljena zapaljenog na pijesku. Tako je mnogo uspomena povezano s okusima i mirisima kuhanja, tako mnogo mjesta i ljudi ožive uz neki stari recept ili miris začinskog bilja. Joanne Harris Anouchka, gospođa Douazan, prateta Simone… nisu to samo likovi iz nekog od romana Joanne Harris, već i nadahnuće za slasnu proslavu francuske kuhinje. Poput Framboise, svoje junakinje iz Pet četvrtina naranče, Joanne Harris zna recepte koji se u njezinoj obitelji spravljaju generacijama, i sada ih želi podijeliti s nama. Od bakine blagdanske štruce do tipično francuskih Moules Mariniere ili Beuf en Daubea, Francuska kuhinja je zamamna zbirka složenaca, juhi, pečenki, salata, torti i slatkiša. Suradnja spisateljice koja voli hranu i bivše glavne kuharice koja voli pisati o hrani stvorila je Francusku kuhinju, jednostavnu i ukusnu zbirku recepata koji stižu iz samog srca francuske obitelji.