Joanne Harris - Francuska kuhinja

Francuska kuhinja
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Strana kuhinja
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Dražen Čulić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532201161
ISBN10 9532201165
Godina 2003
Broj stranica 256
Format 25 cm
Obavijest 9,03
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Joanne Harris napisala je svjetski poznate romane Čokolada, Kupinovo vino, Pet četvrtina naranče i Otimači plaže. Živi u Huddersfieldu, u Yorkshireu, s mužem i kćeri. Fran Warde školovala se za kuharicu. Radila je u Café Royalu, na australijskoj koćarici, vodila školu kuhanja, i na kraju se posvetila oblikovanju hrane i pisanju o njoj. Urednica je kulinarske rubrike u časopisu Red, a napisala je i tri knjige: Kad dođu prijatelji, Jedi, pij, živi i Talijanska jela za pola sata. Živi u zapadnom Londonu s mužem i dvoje djece. Mnoge od mojih najranijih uspomena odnose se na hranu. Sjećam se pečenja palačinki s Mémée, mojom prabakom, u njezinoj kući u Vitréu, kada mi je bilo samo tri godine. Sjećam se dugih ljeta djetinjstva na otoku Noirmoutieru, ranojutarnjih obilazaka tržnica i srdela na žaru od ugljena zapaljenog na pijesku. Tako je mnogo uspomena povezano s okusima i mirisima kuhanja, tako mnogo mjesta i ljudi ožive uz neki stari recept ili miris začinskog bilja. Joanne Harris Anouchka, gospođa Douazan, prateta Simone… nisu to samo likovi iz nekog od romana Joanne Harris, već i nadahnuće za slasnu proslavu francuske kuhinje. Poput Framboise, svoje junakinje iz Pet četvrtina naranče, Joanne Harris zna recepte koji se u njezinoj obitelji spravljaju generacijama, i sada ih želi podijeliti s nama. Od bakine blagdanske štruce do tipično francuskih Moules Mariniere ili Beuf en Daubea, Francuska kuhinja je zamamna zbirka složenaca, juhi, pečenki, salata, torti i slatkiša. Suradnja spisateljice koja voli hranu i bivše glavne kuharice koja voli pisati o hrani stvorila je Francusku kuhinju, jednostavnu i ukusnu zbirku recepata koji stižu iz samog srca francuske obitelji.