| Žanr | Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Opće kuharice |
| Izdavač | Europapress holding |
| Prevoditelj | - |
| Vrsta uveza | Tvrdi |
| ISBN13 | 9789536748815 |
| ISBN10 | 9536748819 |
| Godina | 2006 |
| Broj stranica | 8938 |
| Format | 26 cm |
| Obavijest | knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Sedam tisuća recepata na devet tisuća stranica raspoređenih u 20 svezaka tvrdog uveza.
Prvi svezak, raskošne kulinarske zbirke posvećen je maštovitim predjelima. U sljedećih 12 nastavaka pregledno i bogato ilustrirano predstavljena su jela od tjestenine, svezak posvećen juhama, njokima i palenti, potom pripravcima od ribe, bijelog mesa, crvenog mesa i divljači, osmi svezak donosi recepte za jaja, nareske i sireve dok iza njega slijedi poseban svezak sa receptima za kruh, pizze i slane pogačice.
Deseta knjiga donosi recepte za povrće i priloge, potom torte, voće i slastice te kolačiće. Nakon 13 svezaka s receptima mediteranske kuhinje, slijede izdanja kojima su obuhvaćene delicije različitih svjetskih kuhinja, od kineske, japanske, afričke, europske do američke kuhinje. Posljednja dva izdanja donose pregled svjetskih vina te piva koja su dobar završetak finog obroka.
Predjela
Predjela su smatrana kao proizvoljno kreirani sitni zalogaji na tanjuru koji služe, kako se kaže, pripremi nepca. Mediteranska kultura odavno ih poznaje, a u širokom spektru predjela nalaze se umaci, bruschette, maštoviti kanapei, različite paštete.
Tjestenina
Špageti sa slaninom, lukom, pužići s umakom, parmezanom, lazanje na brojne načine, dio su bogate ponude jela pod zajedničkim nazivom Tjestenina. Tanjur tjestenine osnova je mediteranske kuhinje, a njegova upotreba i različiti načini pripreme rasprostranjeni su diljem svijeta.
Riža
Bilo kao predjelo ili pak dodatak jelu, riža čini jednu od osnova prehrane. Njezine najstarije varijante sežu unazad 12 tisuća godina kad se koristila na obroncima Himalaje. Danas postoji široka lepeza jela čiji je osnovni sastojak.
Juhe, njoki i palenta
Kroz povijest riječ je o hrani koja slovi kao ona najzasitnija, ali i najjeftinija. Raznolike juhe, njoki i kombinacije palente mogu se pronaći kako u jednostavnim i ne pretjerano bogatim kuhinjama tako i na onim rafiniranijim jelovnicima.
Riba
Jedna od je od osnova mediteranske kuhinje zbog koje takav način prehrane slovi kao najzdraviji. Brojne vrste plave ili bijele ribe pripravljene na maštovite načine temelj su zdravog, mediteranskog, ručka. Među brojnim receptima ovaj dio enciklopedije Jutarnjeg lista nudi i način pripreme jednostavnog sendviča od brancina.
Bijelo meso
Poznati talijanski kuhar Gualtiero Marchesi u jednom je intervjuu otkrio kako više voli pripremati bijelo meso negoli ribu. Svoju izjavu čuveni Marchesi kasnije je objasnio izjavom kako se od bijelog mesa "mogu pripremiti tolika jela koje je moguće iskombinirati čak i od iznutrica". Brojni od takvih recepata dio su i kuharice Jutarnjeg lista.
Crveno meso i divljač
Ovo izdanje kuharice Jutarnjeg nudi brojne recepte za bogate i konkretne odreske te raznolika jela od divljači, delicije od srnetine, različite gulaše.
Jaja, naresci, sirevi
Mnogi vrhunski kuhari, prema prehrambenoj važnosti, jaja će smjestiti odmah nakon mesa. Sastavni su dio, ali i poseban zalogaj, u mnogim jelima. Upravo kao i sirevi kojima je mediteranska kuhinja oduvijek bogata.
Kruh, pizze i slane pogačice
Integralni, bijeli, s maslinama, od pšenice, neke su od mogućnosti za pripravu kruha čiji su recepti dostupni u ovom izdanju. Isti dio enciklopedije bogat je i brojnim receptima za različite pogačice te pizze.
Povrće i prilozi
Svježe, kuhano, sirovo, kakvo god, povrće je obavezan sastojak u mediteranskoj kuhinji. Bez njega ne mogu niti vrhunski kuhari svjetskog glasa koji upravo pomoću povrća stvaraju predivne kreacije na tanjuru. Mnoge od njih donosi ovo izdanje kuharice Jutarnjeg.
Torte
Krumpir, riža ili pak bundeva, neki su od sastojaka u tortama specifičnima za mediteransku kuhinju. Uz njih, izdanje kuharice posvećeno tortama, sadrži primjerice i recept za tortu od kruha i čokolade.
Voće i slastice
Stotine recepata čiji su glavni sastojak različite vrste voća, priređene na brojne specifične načine, uz dodatak uputa za izradu vrhunskih slastica.
Kolačići
Od sezama, s bademima, finim medom ili pak narančinom koricom, tek su neki od brojnih vrsta sitnih kolačića čiji su recepti dio ovog izdanja.
Istočnjačka kuhinja 1
Vijetnamski specijaliteti, kineska i japanska kuhinja odavno su prešle azijske granice, a u ovom nastavku Jutarnji list donosi stotine popularnih recepata. Uz spomenute, izdanje sadrži i recepte za popularna jela korejske i kambodžanske kuhinje.
Istočnjačka kuhinja 2
Maštoviti recepti za jela od ribe u kombinaciji sa specifičnim začinima, karakteriziraju indijsku kuhinju, čije kulinarske majstorije donosi ovo izdanje kuharice. Uz indijsku, na 450 stranica kuharica sadrži i recepte za jela tajlandske te kuhinje specifične za jugoistočnu Aziju.
Afrička i orijentalna kuhinja
Perad i začini vrlo su važan dio afričke kuhinje čije specijalitete Jutarnji predstavlja u ovom izdanju. Banane na brojne načine, deserti od datulja, neki su od primjera zanimljivih recepata koje donosi ova kuharica.
Europska kuhinja
Probrane francuske delicije, konkretna njemačka jela i austrijski specijaliteti, tek su dio ponude izdanja koje obuhvaća stotine recepata različitih europskih kuhinja.
Kuhinja južne, srednje i sjeverne Amerike
Fast food nije jedini dio američke kuhinje koju karakteriziraju i mesna štruca, punjena purica, juha od školjaka ili pita od jabuka. Ti, kao i recepti poznate južnoameričke kuhinje, posebice meksički specijaliteti, predstavljeni su u ovom izdanju.
Svjetska vina
Mnoga jela mediteranske kuhinje zahtijevaju konzumaciju vina koje je standardno piće u kulturi prehrane spomenutog podneblja. Kuharski znalci, ali i laici s istančanim nepcem, ističu važnost dobro odabranog vina uz konkretno jelo. U tom izboru pomoći će izdanje Jutarnjeg lista o svjetskim vinima.
Svjetska piva
Iako vino prati epitet zdravog i korisnog pića, poslije ručka sve je uobičajenija i čaša piva, koje je standard u sjevernoeuropskim zemljama poput Belgije. Piće sve popularnije na globalnoj razini također ima svoju posebnu kulturu, a o njegovim brojnim vrstama korisno je imati izdanje Jutarnjeg pod nazivom Svjetska piva.