Božica Brkan - Oblizeki: Moslavina za stolom

Oblizeki: Moslavina za stolom
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Hrvatska kuhinja
Izdavač Acumen
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537430009
ISBN10 9537430006
Godina 2006
Broj stranica 319
Format 28 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 78,14 Kn Kupi

Okusni i mirisni biljeg zavičajnog Okešinca, piše prof. dr. Joža Skok, jezikoslovac i antologičar:
…treba posegnuti za tom knjigom da bismo upravo u duhi autoričinih jela upoznali sve ono što ta starinska kajkavska riječ izvorno znači. Prema našem starom i dragom pavlinu Belostencu ona je objašnjena kao vonj i miris, no taj joj autor navodi čak četrnaest njezinih mogučih varijanti značenja, među kojima je i duha dugovanja kuhanoga ili pečenoga. Ako i ne znamo točno gdje je autoričin mitski, zavičajni Okešinec, po toj duhi sigurno ćemo ga pronaći i uvjeriti se kako njegova starinska jela iz ove knjige uza svoju zavodljivu duhu imaju, zahvaljujući autorici knjige, i svoju prepoznatljivu dušu.
Neumorni etnograf i istraživač, katkad i aktivni sudionik, piše Slavica Moslavac, etnologinja, direktorica Muzeja Moslavine u Kutini:
Zavičajni recepti objavljeni u Oblizekima izuzetna su dokumentarna, kulturno-povijesna, a nadasve etnografska vrijednost o moslavačkom kraju. Prikupljani su od autohtonih kazivača, marnih izložbenih priređivača, te objedinjeni riječju i (slikom!) vrle autorice. Ona je nakon dva i pol desetljeća istraživanja i bilježenja javnosti predstavila izuzetno i hvale vrijedno djelo s preciznim kuharsko-kulinarskim postupcima te sastojcima jela iz “moslavačkoga bakina lonca”.