Božica Mirić, Drago Vukušić - Hrvatska regionalna kuharica

Hrvatska regionalna kuharica
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Hrvatska kuhinja
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9799532231525
ISBN10 9532231528
Godina 2006
Broj stranica 531
Format 20,5 cm
Obavijest 6,96
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Iako se cijeli radni vijek, svatko na svoj način, bavimo kuhanjem i prehranom, tek nam je prikupljanje građe za Hrvatska regionalnu kuharicu otkrilo sve bogatsvo, vrijednost i ljepotu jednostavnosti naše pučke kuhinje.

Stoga naš zagovor skromnosti nije motiviran materijalnom oskudicom, nego spoznajom i uvjerenjem da su jednostavna jela, spravljena po recepturama naših baka iz doline Neretve, Međimurja, Istre, Like, Dalmacije, Hrvatskog zagorja ili Slavonije, ukusnija i zdravija od gastronomskog glamura i kulinarskih ekshibicija koje nam se nerijetko nude. U Hrvatskoj regionalnoj kuharici nastojali smo na jednome mjestu, kako našem domicilnom stanovništvu, tako i sve brojnijim strancima koji u našoj zemlji borave poslovno, dulje ili kraće, ili je posjećuju kao turisti, ponuditi širi izbor autohtonih jela iz svih naših regija.

U ovoj su knjizi autori na jednome mjestu ponudili velik izbor autohtonih jela iz svih hrvatskih regija. Sabrali su višestoljetna iskustva u pripremi hrane, koja pokazuju mudrost i umijeće naroda da u uvjetima/nerijetko i posvemašnje oskudice i siromaštva kreira maštovita, ukusna i zdrava jela. Autori su, uz neznatne intervencije, s obzirom na bogatstvo ponude i tehnologiju pripreme, nastojali sačuvati to narodno iskustvo i izvornost. 

Knjiga je podijeljena na poglavlja o istarskoj, primorsko-otočnoj, dalmatinskoj, dubrovačko-neretvanskoj, slavonsko-baranjskoj, međimursko-podravskoj, ličko-goranskoj, zagorsko-prigorskoj kuhinji te kuhinji Zagreba i zagrebačke regije. Posebna su poglavlja posvećena salatama i tradicionalnim blagdanskim jelovnicima. Jela naših regija su kao narodne pjesme: iz naroda su, za narod i teško im je naći autora.