Božica Mirić, Drago Vukušić - Hrvatska regionalna kuharica

Hrvatska regionalna kuharica
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo - Hrvatska kuhinja
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9799532231525
ISBN10 9532231528
Godina 2006
Broj stranica 531
Format 20,5 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 8,06 € Kupi

Iako se cijeli radni vijek, svatko na svoj način, bavimo kuhanjem i prehranom, tek nam je prikupljanje građe za Hrvatska regionalnu kuharicu otkrilo sve bogatsvo, vrijednost i ljepotu jednostavnosti naše pučke kuhinje.

Stoga naš zagovor skromnosti nije motiviran materijalnom oskudicom, nego spoznajom i uvjerenjem da su jednostavna jela, spravljena po recepturama naših baka iz doline Neretve, Međimurja, Istre, Like, Dalmacije, Hrvatskog zagorja ili Slavonije, ukusnija i zdravija od gastronomskog glamura i kulinarskih ekshibicija koje nam se nerijetko nude. U Hrvatskoj regionalnoj kuharici nastojali smo na jednome mjestu, kako našem domicilnom stanovništvu, tako i sve brojnijim strancima koji u našoj zemlji borave poslovno, dulje ili kraće, ili je posjećuju kao turisti, ponuditi širi izbor autohtonih jela iz svih naših regija.

U ovoj su knjizi autori na jednome mjestu ponudili velik izbor autohtonih jela iz svih hrvatskih regija. Sabrali su višestoljetna iskustva u pripremi hrane, koja pokazuju mudrost i umijeće naroda da u uvjetima/nerijetko i posvemašnje oskudice i siromaštva kreira maštovita, ukusna i zdrava jela. Autori su, uz neznatne intervencije, s obzirom na bogatstvo ponude i tehnologiju pripreme, nastojali sačuvati to narodno iskustvo i izvornost. 

Knjiga je podijeljena na poglavlja o istarskoj, primorsko-otočnoj, dalmatinskoj, dubrovačko-neretvanskoj, slavonsko-baranjskoj, međimursko-podravskoj, ličko-goranskoj, zagorsko-prigorskoj kuhinji te kuhinji Zagreba i zagrebačke regije. Posebna su poglavlja posvećena salatama i tradicionalnim blagdanskim jelovnicima. Jela naših regija su kao narodne pjesme: iz naroda su, za narod i teško im je naći autora.