Francesca R.Lepore - Ukrašavanje voćem i povrćem

Ukrašavanje voćem i povrćem
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo/dom/vrt
Izdavač Mosta
Prevoditelj Vesna Pavković
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536034765
ISBN10 953603476X
Godina 2000
Broj stranica 155
Format 26,5 cm
Obavijest 54,00
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Voće i povrće svojim se živim bojama, raznolikim oblicima, katkad vrlo neobičnim, dobro uklapa u ukrase iznenađujuće izvornosti. Uz malo mašte i dobrog ukusa mogu se, bez velikih teškoća, napraviti ljupki i neobični ukrasi prikladni da ožive svaki kutak u kući ili stol u posebnim prilikama.

Kako voćem ili povrćem uljepšati blagdanski stol, dočekati neko godišnje doba, obilježiti dječji rođendan, ukrasiti zidove prostorija u kojima boravimo, koji pribor, posude, zdjele su nam pri tome potrebne, te na koji način sve ukomponirati i stvoriti jedinstveni ukras, pitanja su, na koje se odgovori, uz brojne primjere popraćene fotografijama, nalaze u ovoj knjizi.

Za stare Rimljane, vrlo osjetljive na ovozemaljske ljepote, voće i povrće predstavljalo je odu životu, obilju i plodnosti, o čemu svjedoče tirsi, rogovi izobilja i festuni koji su ukrašavali pompejanske vile, i njihova se vrijednost ponovno otkriva početkom 15. stoljeća. Voće i povrće vraća se na zidne ukrase i okvire svetih slika, a malo pomalo i na stolove u obliku girlanda, festuna i trofeja gdje ostavlja osobito slikovit dojam. Zatim dolazi vrijeme "mrtve prirode" čiju golemu sugestivnost nalazimo u slikama Caravaggia. Još u 18. st. voćni je trofej, načinjen na nekoliko katova, vrlo omiljen, on postaje sve bogatiji, raznovrsniji i veći i nastavlja doživljavati uspjeh sve do 19. stoljeća. Još i danas ima onih koji se dvoume kada su u pitanju ukrasi od voća i povrća pa kažu: "Ma ne, bolje je cvijeće." Zašto? Možda zato što se cvijeće doista čini suvišnim, ono može poslužiti samo kao ukras; druga njegova uporaba nije moguća. Voće i povrće konceptualno je "bogato". Voće, a osobito povrće, namijenjeno je uporabi koja se smatra manje plemenitom, premda je vrlo važna, i prema tomu ograničenom na kuhinju. Ali povrće je lijepo i njegova dvostruka namjena čini ga i dvostruko privlačnim. Po svom obliku, bojama i sastavu iznimno je dekorativno i pokušaj kombiniranja raznih vrsta povrća može biti vrlo zanimljiv. Uporaba voća i povrća ima brojne prednosti: oboje dugo traje, široko je dostupno, može se nabaviti u svako doba godine; sve vrste voća i povrća mogu se kupiti u najbližoj sasmoposluzi; od njega se mogu praviti vrlo lijepi ukrasi; ne utječe mnogo na kućni proračun jer se, kad se počne kvariti, može ponovno iskoristiti u kuhinji.