Žanr | Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo/dom/vrt |
Izdavač | Profil multimedija |
Prevoditelj | - |
Vrsta uveza | Meki |
ISBN13 | 9789533190617 |
ISBN10 | 9533190612 |
Godina | 2011 |
Broj stranica | 116 |
Format | 30 cm |
Obavijest | knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Tomislav Špiček unatrag desetak godina nametnuo se kao jedna od ikonografskih figura hrvatske moderne gastronomije. Ne toliko zbog svog, nedvojbeno, ikonografskog lika, s kojim se najšira javnost familijarizirala kroz niz Špičekovih televizijskih serija o hrani, koliko zbog svog golemog doprinosa u artikuliranju trenda što ga unatrag pet ili šest godina zovemo novom hrvatskom kuhinjom, koji je u cijelosti promijenio hrvatsku restoransku industriju.
Tomislav Špiček jedan je od onih protagonista nove hrvatske kuhinje koji su uspostavili optimalnu ravnotežu između klasičnih i suvremenih postupaka u pripremi hrane i koji su, što je najvažnije, lokalne, često neugledne sastojke uspjeli podići na razinu svjetski relevantnih delikatesa.
Tomica Špiček, prigorski velemajstor za svinjetinu, gljive, divljač, ali i delikatne šanpjere i škrpine, možda je najuspješniji ili barem najpoznatiji eksponent teze Renea Bakalovića: "Jedi lokalno, misli globalno." (Pod tim motom Bakalović objavljuje dnevnu kolumnu u Jutarnjem listu.)
Špičekove sirove blagve, ajvari od vrganja, juhe od kopriva, pečenice i bunceki naizgled su tipična lokalna, prigorska, kajkavska hrana, ali se provučeni kroz chefovu imaginaciju i tehničku perfektnost pretvaraju u jakog hrvatskog konkurenta na međunarodnoj restoranskoj sceni.
Špičekova Zima zbirka je recepata koja zamamno demonstrira zašto je taj rabelaisovski Prigorac stekao zasluženu nacionalnu popularnost.