Tomislav Špiček - Moja zima

Moja zima
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo/dom/vrt
Izdavač Profil multimedija
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533190617
ISBN10 9533190612
Godina 2011
Broj stranica 116
Format 30 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Tomislav Špiček unatrag desetak godina nametnuo se kao jedna od ikonografskih figura hrvatske moderne gastronomije. Ne toliko zbog svog, nedvojbeno, ikonografskog lika, s kojim se najšira javnost familijarizirala kroz niz Špičekovih televizijskih serija o hrani, koliko zbog svog golemog doprinosa u artikuliranju trenda što ga unatrag pet ili šest godina zovemo novom hrvatskom kuhinjom, koji je u cijelosti promijenio hrvatsku restoransku industriju.
Tomislav Špiček jedan je od onih protagonista nove hrvatske kuhinje koji su uspostavili optimalnu ravnotežu između klasičnih i suvremenih postupaka u pripremi hrane i koji su, što je najvažnije, lokalne, često neugledne sastojke uspjeli podići na razinu svjetski relevantnih delikatesa.
Tomica Špiček, prigorski velemajstor za svinjetinu, gljive, divljač, ali i delikatne šanpjere i škrpine, možda je najuspješniji ili barem najpoznatiji eksponent teze Renea Bakalovića: "Jedi lokalno, misli globalno." (Pod tim motom Bakalović objavljuje dnevnu kolumnu u Jutarnjem listu.)
Špičekove sirove blagve, ajvari od vrganja, juhe od kopriva, pečenice i bunceki naizgled su tipična lokalna, prigorska, kajkavska hrana, ali se provučeni kroz chefovu imaginaciju i tehničku perfektnost pretvaraju u jakog hrvatskog konkurenta na međunarodnoj restoranskoj sceni.
Špičekova Zima zbirka je recepata koja zamamno demonstrira zašto je taj rabelaisovski Prigorac stekao zasluženu nacionalnu popularnost.