| Žanr | Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo/dom/vrt |
| Izdavač | Profil multimedija |
| Prevoditelj | Davor Butković |
| Vrsta uveza | Tvrdi |
| ISBN13 | 9789533190761 |
| ISBN10 | 9533190760 |
| Godina | 2010 |
| Broj stranica | 150 |
| Format | 28 cm |
| Obavijest |
6,86 knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Esplanadina renesansa - umjetnost moderne hrvatske kuhinje
Jeffrey J. Vella jedan je od najvećih perfekcionista, koje sam ikada upoznao. Ne samo u svijetu gastronomije, S tim sam Maltežaninom razgovarao bezbroj puta. Kad bi se god dotaknuli nečeg ozbiljnog, bilo da je riječ o kuhanju, drugim restoranima, vinu ili politici, Vella bi postao jako formalan, i duboko zainteresiran za temu, osobito ako se radi o području ili informacijama koje su mu bile nepoznate. Prema svojim gostima Vella se ponaša opušteno, ali sa stilom, utjelovljujući mješavinu tipične britanske otmjenosti i mediteranske topline. Međutim, ispod njegova relaksirana nastupa skriva se golema ambicija i zapanjujuća samodisciplina. Jeffrey mi je često govorio kako on baš ništa ne bi mogao napraviti napola, kako ne podnosi osrednjost i nepostojanje reda, i kako je on sam sebi najstroži sudac; "Uvijek težim najboljem što mogu učiniti u mom poslu," Vellina je mantra.Jeffrey Vella došao je u Esplanadu, najbolji hrvatski hotel, 2008. godine. Stalni gosti, kao i Esplanadino osoblje, brzo su uvidjeli koliko je ella savjestan u svom poslu. On, ali doslovno, provodi sve svoje vrijeme - osim kada povremeno mora otputovati - u Esplanadinim kuhinjama, uredima, hodnicima, restoranima.,. Vella je, s jedne strane, redefinirao Esplanadino kuhanje, a s drugo strane, učinio je mnogo u dodatnom uvježbavanju osoblja: neke od najtalentiranijih Esplanadinih kuhara redovito šalje u inozemstvo na dodatne treninge. Nadalje, u vrijeme najgore gospodarske krize u Hrvatskoj (proljeće 2010., kada je ova knjiga napisana), Velia je od Esplanadina Bistroa stvorio uspješni, propulzivni restoran, u kojem se meni redovito mijenja, i gdje se održava čitav niz akcija, do dana vrganja do noći currayja, kojima se privlače novi gosti. Vellino kuhanje u Zinfandelu, glavnom Esplanadinom restoranu, dostiglo je razinu svjetske haute cuisine, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović jednom je izjavio da je malogdje tako dobro jeo, kao u Zinfandelu.Jeffrey Vella rođen je na Malti, Njegova obitelj posjedovala je jedan od prvih hotela na tom otoku, a njegov jeujak bio jedan od vodećih malteških kuhara. Vellina kuharska karijera započela je u njegovim mladim godinama.