| Žanr | Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Kulinarstvo/dom/vrt |
| Izdavač | Alfa |
| Prevoditelj | - |
| Vrsta uveza | Meki |
| ISBN13 | 9771847602009 |
| ISBN10 | 1847602002 |
| Godina | 2010 |
| Broj stranica | 44 |
| Format | 21 cm |
| Obavijest | knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Kolači su poput vremeplova; dovoljno je da ih okusite i vrate vas natrag u topli zagrljaj djetinjstva i čarobne, neumorne bakine ruke koje su od svega znale napraviti slatki zalogaj. Francuski književnik Marcel Proust od jednog je običnog čajnog kolačića stvorio čitavu lektiru. Zamislite što bi ispisao da je imao sreću kušati "jutarnjicu" bake Mire iz Maclja, šarenu tortu bake Ane iz Donje Stubice, zlevku od rudeva brašna sa sirom bake Marije iz Svetog Križa Začretja, uskrsni kolač bake Dijane iz Huma na Sutli, kolač "dva u jednom" bake Mande iz Radoboja ili bilo koju od autohtonih slastica Zagorja kakve već pet godina njeguje i promovira kulinarska svetkovina "Babičini kolači".
Taj jedinstveni festival slatkog ne čuva od zaborava samo tradicionalne recepte, već na poseban način obnavlja i duh zagorskog ognjišta, stare obiteljske vrijednosti i nesalomivi karakter zagorske žene, koja je sve što bi nedostajalo u kući lako nadomjestila požrtvovnošću i ljubavlju. "Babičini kolači" su, stoga, više od kolača - oni šu malo čudo na tanjuru, trijumf kreativnosti, pobjeda nad teškim životnim okolnostima i pouka svima nama da je radost podijeljena s bližnjima jedina prava radost. Nije važno od čega radite kolače, važno je kako ih i za koga radite. To su zagorske bakice oduvijek znale i to je ono što "Babičini kolači" uspješno i dosljedno prenose na nove generacije. U samo pet godina postojanja ta se manifestacija proslavila daleko izvan granica matične, Krapinsko-zagorske županije. Zanimanje za nju proširilo se po cijeloj Hrvatskoj, pa i susjednim zemljama. Svaki je kolač dobrodošao, ali natjecati se mogu samo zagorske bake. Iz godine u godinu i njih i posjetitelja sve je više, a prestiž pobjede povećava i običaj da pobjednica "Babičine kolače" iduće godine dovodi u svoje mjesto. Na taj način, uza slastan zalogaj, upoznajemo dio po dio bajkovitog Zagorja i čuvamo njegovu tradiciju za nove naraštaje. I koliko god su "Babičini kolači" najbolji uživo, kad se dozive metodom vlastitog okusa, ova je kuharica s receptima poput mape na kojoj je ucrtano skriveno blago. Uživajte u potrazi i pronalascima i ne zaboravite najvažnije: uza sve ono napisano u receptu, najvažniji sastojak kolača uvijek je - ljubav.