Simon Reynolds - Energetski bljesak : putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu

Energetski bljesak : putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Glazba/ples - Knjige o glazbi
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Miloš Đurđević, Josip Visković
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533031019
ISBN10 9533031018
Godina 2009
Broj stranica 575
Format 21 cm
Obavijest 13,50
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Ako je rock glazba govorila o iskustvu – autobiografskom ili izmišljenom – rave je konstruirao jedno iskustvo: zaobilazeći tumačenje, slušatelj je ubačen u vrtlog povišenih senzacija, apstraktnih emocija i umjetne energije. 

Rave glazba predstavlja fundamentalni raskid s rockom ili, barem dominantnom (engleskom) književnom i socrealističkom paradigmom rock kritike, koja se fokusira na pjesmu i priču. 
Rave je od samog početka nešto više od glazbe i droge; rave je matrica životnog stila, ritualiziranog ponašanja i vjerovanja. 
Običnom promatraču možda djeluje kao neki uvrnuti kult, no za sudionike rave je poput religije.
U ovom dopunjenom i proširenom izdanju Energetskog bljeska (originalno objavljenom 2008.) Simon Reynolds nije promijenio osnovni tekst knjige iz 1998. godine (koja se bavila bazičnim žanrovima techna i housea), već je samo dodana nekolicinu poglavlja koja pokrivaju ono što se dogodilo kasnije: uspon trancea, 2step garage eksplozija, retro-elektro povratak osamdesetih i – u brzom pregledu – kriza i konsolidacija plesne kulture i pojava nedefiniranih žanrova, kao što su mikro-house, breakcore, grime i dubstep. 
U ovo izdanje – prvo na hrvatskom jeziku - dodano je poglavlje o DJ-iranju i remiksiranju. Ako se intonacija novog materijala u Energetskom bljesku uvelike kreće prema predmetu, i dalje je jasno da je autor sklon: svaki novi razvoj mjeriti spram prvotne faze ravea s početka devedesetih.
Energetski bljesak je esencijalna i nezaobilazna kronika jednog važnog fenomena koliko i knjiga autorovih općih i teorijskih ideja o plesnoj kulturi, prožeta intervjuima iz zadnjih deset godina, a konstruirana i ispisana kao dijalog sa zamišljenim sugovornikom.