Mirko Marković - ISTOČNA SLAVONIJA - Stanovništvo i naselja

ISTOČNA SLAVONIJA - Stanovništvo i naselja
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Glazba - Etnologija
Izdavač Jesenski I Turk
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532221237
ISBN10 9532221239
Godina 2003
Broj stranica 127
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Akademik Mirko Marković u knjizi ukratko analizira nastanak naselja i razvitak stanovništva u Istočnoj Slavoniji, na temelju podataka koje je prikupio tijekom svoga bogatoga i višedesetljetnog istraživanja ovoga područja.
Povijest Istočne Slavonije, dakle predjela istočno od Osijeka, Đakova i Županje, seže u razdoblje neolita, kada su, na području Vinkovaca, Osijeka, Vukovara i Vučedola, nastala prva naselja. U knjizi ukratko upoznajemo obilježja najranijih kultura, među kojima i vučedolske, iz koje potječe najprepoznatljiviji arheološki nalaz sa toga područja – keramička posuda u obliku golubice. Potom su obrađena razdoblja rimske vladavine u Panoniji, doseljavanja Hrvata u Panoniju i osnivanje Panonske Hrvatske te Kraljevine Hrvatske, turske vladavine i naseljavanja Šokaca i Bunjevaca. Posebno je obrađena novija povijest Iločkog, Vukovarskog, Daljskog, Osječkog, Vinkovačkog, Đakovačkog i Županjskog područja.
Jezgrovita i sumarna u pristupu, knjiga obiluje i mnoštvom zanimljivosti – o počecima uzgoja vinove loze, legendama, autohtonim porodicama, porijeklu naziva sela i gradova te gradskih područja...