Mirko Marković - HRVATSKO ZAGORJE - Stanovništvo i naselja

HRVATSKO ZAGORJE - Stanovništvo i naselja
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Glazba - Etnologija
Izdavač Jesenski I Turk
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532221169
ISBN10 9532221166
Godina 2003
Broj stranica 111
Format 18 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Povijest i geografska obilježja naselja te geneza stanovništva Hrvatskog zagorja pretežno su neistražene. Naš poznati geograf Mirko Marković u ovoj knjizi sažima podatke o tom području, prikupljene iz literature te na temelju vlastitih istraživanja u posljednjih pedeset godina.


Hrvatsko zagorje u pisanim se dokumentima spominje od srednjega vijeka, a na zemljovidima je zabilježeno prvi puta u šesnaestom stoljeću. Najstariji arheološki i paleontološki nalazi sa tog područja iz razdoblja su prethistorije, a među njima su najpoznatiji oni o životu krapinskog pračovjeka. Autor daje prikaz nastanka naselja i strukture stanovništva u tom razdoblju, potom dobu antike, srednjem vijeku te razdoblju od 16. do 19. stoljeća. Posebno obrađuje karakteristike područja uz rijeku Sutlu, oko Pregrade i Tuhelja, Krapine, prigorja Ivančice, Velikog Trgovišća i Zaboka, Bedekovčine i Zlatara te podgorja Medvednice.

 

Knjiga obiluje zanimljivim podacima o obilježjima prethistorijskih lokaliteta, srednjovjekovnim vlastelinstvima, starim prezimenima, zagorskim Bezjacima, dvorcima te zemljopisnim i etnografskim posebnostima.