Ivo Šalovac - G. B. Shaw u Hrvatskoj

G. B. Shaw u Hrvatskoj
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Film/kazalište - Kazalište
Izdavač Vlastita naklada
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789539945501
ISBN10 953994550X
Godina 2003
Broj stranica 270
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

G. B. Shaw u Hrvatskoj : odjeci dramskog stvaranja Georgea Bernarda Shawa na hrvatskim pozornicama u dvadesetom stoljeću = G. B. Shaw in Croatia : reception of the dramatic art of George Bernard Shaw on Croatian stages in the twentieth century

Skoro sto godina scenskog izvođenja dramskih djela Georgea Bernarda Shawa na hrvatskim pozornicama zahtijevalo je kazališnu retrospektivu i istraživanje: u kojim su našim kazalištima, kada i kako prikazivana djela ovog velikog engleskog dramatičara.
Kazališno-povijesnim istraživanjima nastojao sam prikazati scenski život Shawovih dramskih djela na hrvatskim pozornicama u dvadesetom stoljeću ne samo zbog književne vrijednosti i veličine Shawovog dramskog opusa, nego i zbog izvanrednih umjetničkih dostignuća naših redatelja i glumaca kao i zbog scenografsko-kostimografske komponente dramske izvedbe pojedinih djela.
U ovim istraživanjima bila mi je na raspolaganju opsežna dokumentacija: kazališni plakati kao primarni izvori informacija, prikazi u novinama i časopisima, podaci iz hrvatskih kazališnih arhiva i podaci iz ankete provedene s kazališnim djelatnicima (teatrolozima, glumcima i arhivistima).
Uz podatke iz hrvatske periodike i drugih vrela koristio sam se materijalima Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, Zagreb, Leksikografskog zavoda »Miroslav Krleža«, Zagreb, Bibliografskog instituta, Beograd, arhiva svih hrvatskih kazališta i vlastite arhive. Kao sekundarni izvori informacija korišteni su podaci iz engleskih, njemačkih i američkih edicija, koje se navode u popisu literature.