Kristina Šekrst, Igor Uranić - Staroegipatski jezik : gramatika, pismo i lingvistički uvod

Staroegipatski jezik : gramatika, pismo i lingvistički uvod
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Enciklopedije/leksikoni
Izdavač Školska knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789530617582
ISBN10 9530617585
Godina 2014
Broj stranica 290
Format 25 cm
Obavijest 9,93
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Gramatike i udžbenici staroegipatskoga jezika nisu osobito cesti ni na velikim europskim jezicima, a do sada na hrvatskome jeziku nije bila objavljena niti jedna knjiga toga tipa. "Staroegipatski jezik: Gramatika, pismo i lingvistički uvod"prvi je egiptološki priručnik i udžbenik na hrvatskom jeziku.

U prvom dijelu knjige govori se o klasifikaciji egipatskoga jezika i o njegovoj kronologiji, a zatim slijede poglavlja o fonologiji i drugim tradicionalnim dijelovima gramatike (morfologija, sintaksa). Na pocetku su svakog poglavlja dobro objašnjeni temeljni pojmovi pojedinih gramatickih disciplina, a na kraju se poglavlja nalaze vježbe. Osim tradicionalnih dijelova gramatike, u knjizi se daju osnovni podatci i o egipatskom nacinu racunanja, o kalendaru, itd., što obogacuje sadržaj knjige i cini ju zanimljivom citateljima koji se bave kulturnom poviješcu.

Na kraju se nalazi opsežan popis literature, podijeljen na opcelingvisticke radove, radove o afrazijskim jezicima, povijesno-kulturne radove, radove o književnosti i na temeljne gramaticke prirucnike za staroegipatski.

Posebna je vrijednost knjige što ona ne služi samo kao uvod u staroegipatski jezik, vec studentima i citateljima daje i puno širu perspektivu. Knjiga je pisana jasno i pregledno i posve je prikladna za sveucilišni udžbenik, ali i kao prirucnik lingvistima koje zanimaju poredbenopovijesni ili tipološki aspekti staroegipatskoga jezika.

Također može biti zanimljiva povjesnicarima koji žele više znati o staroegipatskome jeziku i pismu. Vježbe kojima su popracena pojedina poglavlja didakticki su dobro osmišljene i poredane, te omogucuju studentima da se i sami služe ovom knjigom, tj. da staroegipatski jezik uce kao samouki entuzijasti (knjiga sadržava i rješenja vježbi). Svi primjeri i vježbe dostupni i na hijeroglifskom pismu i u znanstvenoj transliteraciji na latinicu, pa se knjigom mogu služiti i oni koji se ne žele upuštati u ucenje zahtjevnoga hijeroglifskog pisma.