Assa Briggs,gl.ur. - Povijest svijeta

Povijest svijeta
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Enciklopedije/leksikoni
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Ante Kovač
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9799532230993
ISBN10 9532230998
Godina 2006
Broj stranica 751
Format 28 cm
Obavijest 14,93
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Povijest je korisna i očaravajuća tema. Sveobuhvatnim zahvatima otkriva kako je nastao naš svijet. Mnoštvom značajnih pojedinosti otkriva nam motive i objašnjava postupke onih koji su je oblikovali. 

Proučavajući ih, dolazimo dalje do naslova u dnevnim novinama i učimo kako je povijest nastala. Ova je enciklopedija oblikovana tako da nam pruži korisne podatke, ali i omogući užitak čitanja, donoseći povijest u naš dom.

Teme su u knjizi poredane abecednim redom, što omogućava najbrži i najlakši pristup informacijiama: započinje perzijskim šahom Abasom i nakon više od 3000 jedinica završava prikazom ženske borbe za ravnopravnost. Teme i članci upućuju jedni na druge i međusobno se povezuju i nadopunjuju. Abecedni slijed smiješta najraznovrsnije teme i pojave jedne pokraj drugih: industrijsku revoluciju i Inke, Hanibala i Hannover, Tita i Tiziana. 

Prelistavanje enciklopedije može biti jednako zanimljivo kao i proučavanje. Povijest je puna iznenađenja, kao što je rušenje Berlinskog zida ili otkriće Amerike: ova knjiga donosi iznenađenja na svakoj stranici.

Baš kao što se nijedan događaj ili ideja u historiji ne može razumjeti ako se posmatra izolirano, tako ni prikazi u ovoj enciklopediji nisu potpuni sami za sebe. Povijest se bavi povezivanjem.

Da bismo proučili industrijsku revoluciju, moramo početi od ljudi kao što su Arkwright ili Watt, ili od sirovina, kao što je željezo, ili od izuma; ili možemo krenuti od industrijske revolucije u Engleskoj 18. vijeka prema nizu revolucija koje su uslijedile u drugim krajevima svijeta...