Žarko Domljan (ur.) - Enciklopedija hrvatske umjetnosti 2

Enciklopedija hrvatske umjetnosti 2
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Enciklopedije/leksikoni
Izdavač Leksikografski zavod "Miroslav Krleža"
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536036486
ISBN10 9536036487
Godina 1996
Broj stranica 647
Format 30 cm
Obavijest 6,01
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Enciklopedija hrvatske umjetnosti prvo je djelo medu izdanjima Leksikografskoga zavoda "Miroslav Krleža" u kojemu je sustavno i pregledno obrađena ukupna hrvatska likovna umjetnost. 
Uz tradicionalne umjetničke discipline slikarstvo, kiparstvo, arhitekturu i primijenjenu umjetnost obrađena je i građa iz šireg područja kulturne povijesti, potom iz posebnih znanstvenih disciplina kao što su arheologija, muzeologija ili zaštita spomenika, u onome dijelu koji pripada likovnom umjetničkom izrazu. Oslonom na rezultate suvremenih povijesnoumjetničkih istraživanja, koja uspostavom samostalne hrvatske države dobivaju nov zamah i sadržaj, Enciklopedija hrvatske umjetnosti donosi nove znanstvene sinteze: u njima su ispravljena mnoga prijašnja netočna tumačenja, a iznesen je i niz dosad nepoznatih podataka, atribucija, hipoteza i interpretacija. 
Većinu enciklopedijskih članaka čine biografije umjetnika i zemljopisno-spomenički lokaliteti, pa je Enciklopedija s jedne strane cjelovit imenik hrvatskih umjetnika, a s druge dosad najpotpuniji topografski inventar umjetničkih spomenika Hrvatske. Obrađeni su, osim toga, i oni spomenički lokaliteti izvan granica Hrvatske koji su vezani uz kulturnu povijest hrvatskog naroda.