Adrian P. Kezele - Slomljena kljova

Slomljena kljova
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Duhovnost - Ezoterija
Izdavač Dvostruka duga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532870114
ISBN10 9532870113
Godina 2009
Broj stranica 312
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 85,00 Kn Kupi

Slomljena kljova - Ganešove priče 1. dio 

Tko je Ganeš? 
Ganeš je sveprisutni momak iz susjedstva, vragolan koji viri iza skuta istine. Posebice na onim mjestima gdje ta istina postaje “preozbiljna” i prijeti da će se urušiti sama u sebi, povlačeći za sobom i samu bit života koju je, navodno, pokušala izraziti. Njegov izgled, posebice njegova slonovska glava, a i druga “ikonografija” koja ga prati (primjerice kobra oko pojasa i štakor koji ga s ljubavlju prenosi na udaljena mjesta ovoga i onoga svijeta), ne ostavljaju traga sumnji: Ganeš je doista nešto posebno! 

Što je ganeš? 
Kad god se osjećate dobro, ali onako zbilja dobro, puni života, veselja, ponekad zbunjenosti, one pozitivne naravno, začudnosti, vrckavog humora i neobuzdane sreće, zapravo osjećate ganeš osjećaj! “Mudrim” i “ozbiljnim” riječima rečeno: ganeš je životni osjećaj uređenosti. Svemir je uređeno i inteligentno mjesto, a ganeš je prirodni zakon koji ga takvim održava. 

Ove će priče u vama probuditi duboke osjećaje i posebno stanje duha. Radi se o ritualnim i duboko preobražavajućim pričama i legendama podrijetlom iz stare Indije. Ovaj put, međutim, one ne dolaze do nas kroz maglu vremena i povijesti, već će nam ih ispričati jedna od tih legenda sama - oživljen mit u obliku stvorenja s tijelom čovjeka i glavom slona! Ganeš je danas poznat širom svijeta. Njegova je popularnost planetarna. Počelo je na Istoku, posebice u Indiji prije mnogo tisuća godina. No, danas gotovo da nema čovjeka na planetu koji nije barem vidio njegov kip ili sliku. Mnogi čak znaju i njegovo ime, a nisu rijetki ni oni koji znaju ponešto o njegovoj naravi. Kako su se granice svijeta polako sužavale, tako je Ganeš postajao sve veći i veći. Simpatičan momak s velikim trbuhom, šaljivdžija i zavodnik, gurman i hedonist, miran ratnik, mudrac, učitelj, glazbenik, pisac, plesač, asket, putnik, pustolov, ljubavnik, pripovjedač… sve je to stopljeno u Ganešovom imenu. 

Adrian Predrag Kezele nas ovaj put vodi na zabavno i poučno putovanje u svijet bogova, demona, apsara, gandharva i drugih neobičnih stvorenja - u svijet koji postoji pokraj nas i u nama, ali ga rijetki vide. Njegov i naš vodič na tom putovanju je sam Ganeš, koji neodoljivim šarmom tka mrežu mudrosti koja zadivljuje um, veseli srce i uzvisuje dušu. 

Sadržaj 
Tko je Ganeš? 
Tko je “moj” Ganeš? 
Ponovljeni posjet, studeni 2007. 
Ganešove priče 
Parvati i Kamala 
Vraćam ti ovo smrtno tijelo, oče! 
Bog plava grla 
Ganešov dan 
Kako nahraniti Ganeša? 
Ako želiš pobjeći iz raja, stani rišiju na palac! 
Budna i Sposobna 
Gola kuharica 
Brahmina peta glava 
Sarasavati i Gajatri 
Žena boga smrti 
Savitri i Satjavan 
Lambodar – božanstvo velikog želuca 
Slonovska glava 
Sutra dolazim k tebi, napisala je tuga 
Slomljena