Gerhard Staguhn - Potraga za tajnom života

Potraga za tajnom života
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Alternativna područja
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Jasna Rendulić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531961721
ISBN10 9531961727
Godina 2003
Broj stranica 190
Format 24 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me


Kad je riječ o životu, najčudesnije je da ga u svemiru uopće ima. U kozmosu, naime, vladaju krajnje nepovoljni uvjeti za život: ekstremno niska temperatura od samo tri stupnja iznad apsolutne ništice (-273,2 Celzijeva stupnja) i visokoenergetsko kozmičko zračenje koje uništava sav život, odnosno uopće mu ne dopušta da se razvije. Ipak, života ima, barem u jednom sićušnom kutku svemira. A to je jednako čudu.
Prema svemu što danas znamo o svemiru, život je u njegovim beskrajnim dubinama iznimka, a ne pravilo. Život je u načelu moguć samo tamo gdje ni hladnoća svemira ni kozmičko zračenje ne mogu pokazati svoj po život poguban učinak. Život zahtijeva određenu temperaturu koja, dakako, ne smije biti previsoka. Do sada su kao neoborive vrijedile dvije temeljne pretpostavke za život u svemiru. Prvo: organski život pretpostavlja postojanje vrlo složenih organskih molekularnih spojeva, npr. bjelančevina. Drugo: aktivni život koji se razmnožava povezan je s prilično uskim temperaturnim područjem. Idealne temperature za razvoj života su između +25 i +45 Celzijevih stupnjeva. Sva viša živa bića na Zemlji imaju temperaturu tijela u tom području. Svaki organizam složenim sustavima za regulaciju temperature nastoji zadržan temperaturu specifičnu za vrstu i to s točnošću od djelića stupnja.
U ekstremno hladnom svemiru temperature povoljne za život nalazimo blizu kozmičkih tijela koja zrače toplinu, a koje nazivamo zvijezdama. Naravno, potrebno je i mjesto na kojemu se život može razviti -- svojevrsna kozmička kolijevka.