Luis Sepulveda - Priča o galebu i o mačku koji ga je naučio letjeti

Priča o galebu i o mačku koji ga je naučio letjeti
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere
Izdavač Znanje : Jutarnji list
Prevoditelj Tanja Tarbuk
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531959513
ISBN10 953195951X
Godina 2010
Broj stranica 103
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 3,15 € Kupi

Autor je obećao svojoj djeci napisati knjigu o tome kako ljudi uništavaju svoj okoliš, kako ranjavaju prirodu, pa i sami sebe. Tako je nastala ova priča o pustolovinama Zorbasa, “velikog, crnog i debelog“ mačka koji zbog svojeg osjećaja časti obeća da će se brinuti o ptiću galebice koju je na moru zahvatila naftna mrlja, ta crna kuga. Prije svoje smrti ona ostavlja Zorbasu jaje koje je upravo snijela. Zorbas, mačak od riječi, održat će svoja obećanja: ne samo da će se brinuti o ptiću nego će ga, uz pomoć svojih prijatelja lučkih mačaka, naučiti letjeti.

Ova plemenita i sjajno napisana knjiga o požrtvovnom, tromom, ali i samoprijegornom mačku pripada tzv. vječnim knjigama za sve dobi čitatelja. Nije stoga čudno da je doživjela veliki broj izdanja i prevedena na mnogo jezika.

Luis Sepúlveda čileanski je pisac, novinar i filmski scenarist. Rodio se u Ovalleu, u Čileu, 1949. godine. Njegov je život buran i vrlo zanimljiv. Već od mladosti mnogo je putovao – od amazonske prašume do saharske pustinje, od Patagonije u Južnoj Americi do Hamburga u Njemačkoj. Bio je politički vrlo aktivan pa je zbog toga bio i u zatvoru. Pristupio je svjetski poznatoj organizaciji Greenpeace, u borbi za očuvanje okoliša. Godine 1989. objavljen je njegov roman za odrasle Svijet na kraju svijeta, a zatim roman Starac koji je čitao ljubavne romane koji je postao jedan od najčitanijih i najprevođenijih romana sa španjolskoga govornog područja.