Lea Kralj Jager - Zagorka : biografija

Zagorka : biografija
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Strip
Izdavač Centar za ženske studije
Prevoditelj -
Vrsta uveza Nepoznato
ISBN13 9789536955688
ISBN10 9536955687
Godina 2020
Broj stranica 16
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Jedan od važnih ciljeva Centra za ženske studije koji već gotovo desetljeće organizira Dane Marije Jurić Zagorke – književno-znanstvene susrete koji rasvjetljavaju brojne zapostavljene aspekte njenog života i rada  – dekonstruirati je pogrešnu javnu sliku o ovoj iznimnoj ženi. Zagorka je danas u boljoj varijanti u društvu poznata (ako uopće jest) tek kao popularna spisateljica ljubića, a puno češće kao autorica šund literature.

 

U oba se slučaja zanemaruje njezin novinarski, politički, aktivistički, a posebice feministički rad. Pogrešnu percepciju o toj markantnoj povijesnoj figuri imamo dijelom i zbog njenog spomenika u zagrebačkoj Tkalči, skulpture koja u autorskoj viziji kipara Stjepana Gračana Zagorku prikazuje kao ženu u krinolini, sa šeširom i kišobranom u ruci, iako brojne sačuvane fotografije bilježe Zagorkin otpor prema konvencionalnom ženskom odijevanju – nosila je, naime, hlače, vezala kravatu i pušila je u javnosti. Na nedavno održanim Danima Marije Jurić Zagorke, u njezinom Memorijalnom stanu na Dolcu, mlada likovna umjetnica Lea Kralj Jager izložila je svoje table stripa »Zagorka« kojim je ovu znamenitu ženu prikazala kao feminističku strip superjunakinju što je puno bliže realnoj slici Zagorke od one koja o njoj postoji u medijima i drugim povijesnim izvorima.

 

– Ideja se rodila u razgovoru s izvršnom direktoricom Centra za studije Radom Borić dok sam još bila studentica na edukativnom programu Centra. Razgovarale smo o Zagorki izlažući ideje o projektima vezanim uz nju i tako smo došle i do stripa o Zagorkinom životu. Ono što nam je tada scenaristički bilo bitno jest da se fokusiramo na Zagorku kao novinarku i aktivistkinju, odnosno na onaj segment njenog rada koji je i njoj samoj bio najvažniji. Također je važno reći da biografija u strip formi pruža mogućnost da Zagorku približimo mlađim generacijama