Chun Sue - Lutkica iz Pekinga

Lutkica iz Pekinga
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za tinejdžere i mlade
Izdavač V.B.Z.
Prevoditelj Mirna Herman
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532015300
ISBN10 9532015302
Godina 2005
Broj stranica 215
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Bilo je, očito, samo pitanje vremena kada će fenomen tinejdžerskog supkulturnog otpora - koji je rođen i ostario na Zapadu - osvanuti opisan na sasvim drugom kraju svijeta - u Kini. Kao i bilo koji drugi kulturalni fenomen, i u ovaj u novoj sredini mora funkcionirati na bitno promijenjen način, iako autorica i glavna junakinja romana "Lutkica iz Pekinga" Chun Sue na prvi pogled i nije toliko različita od svojih nezadovoljnih zapadnjačkih vršnjaka koliko bismo to možda očekivali. I u Pekingu frustrirani tinejdžeri farbaju kosu, osnivaju punk bendove, slušaju Sonic Youth i Pixies, vole Kafku i u silovitoj su potrazi za vlastitim ja. Sve ostalo u romanu "Lutkica iz Pekinga" je posebno, unikatno i silno zanimljivo, barem iz našeg, zapadnjačkog kuta.

Pustolovina Chun Sue počinje u trećem razredu gimnazije prepoznatljivim toposima seksa, rock and rolla, snivanja o slobodi, izmiješanih s neizbježnim osjećajima razočaranja i u ovom slučaju suicidalnim fantazijama. Chun Sue nudi još toga u svom romanesknom prvijencu "Lutkica iz Pekinga", prvi put objavljenom 2000. godine - s jedne strane svjež portret deziluzionirane kineske rock supkulture, s druge iskrenu ispovijed o meandrima seksualnog odrastanja.

"Lutkicu iz Pekinga", autobiografski generacijski roman o pekinškoj tinejdžerici, autorica je napisala prije nego što je uopće zagazila u punoljetnost, u dobi između 14 i 17 godina. Odmah po objavljivanju ovaj je roman izazvao kontroverze u Kini, a zatim, preveden na dvadesetak stranih jezika, požnjeo svjetsku slavu.