Chun Sue - Lutkica iz Pekinga

Lutkica iz Pekinga
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za tinejdžere i mlade
Izdavač V.B.Z.
Prevoditelj Mirna Herman
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532015300
ISBN10 9532015302
Godina 2005
Broj stranica 215
Format 20 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 1,76 € Kupi

Bilo je, očito, samo pitanje vremena kada će fenomen tinejdžerskog supkulturnog otpora - koji je rođen i ostario na Zapadu - osvanuti opisan na sasvim drugom kraju svijeta - u Kini. Kao i bilo koji drugi kulturalni fenomen, i u ovaj u novoj sredini mora funkcionirati na bitno promijenjen način, iako autorica i glavna junakinja romana "Lutkica iz Pekinga" Chun Sue na prvi pogled i nije toliko različita od svojih nezadovoljnih zapadnjačkih vršnjaka koliko bismo to možda očekivali. I u Pekingu frustrirani tinejdžeri farbaju kosu, osnivaju punk bendove, slušaju Sonic Youth i Pixies, vole Kafku i u silovitoj su potrazi za vlastitim ja. Sve ostalo u romanu "Lutkica iz Pekinga" je posebno, unikatno i silno zanimljivo, barem iz našeg, zapadnjačkog kuta.

Pustolovina Chun Sue počinje u trećem razredu gimnazije prepoznatljivim toposima seksa, rock and rolla, snivanja o slobodi, izmiješanih s neizbježnim osjećajima razočaranja i u ovom slučaju suicidalnim fantazijama. Chun Sue nudi još toga u svom romanesknom prvijencu "Lutkica iz Pekinga", prvi put objavljenom 2000. godine - s jedne strane svjež portret deziluzionirane kineske rock supkulture, s druge iskrenu ispovijed o meandrima seksualnog odrastanja.

"Lutkicu iz Pekinga", autobiografski generacijski roman o pekinškoj tinejdžerici, autorica je napisala prije nego što je uopće zagazila u punoljetnost, u dobi između 14 i 17 godina. Odmah po objavljivanju ovaj je roman izazvao kontroverze u Kini, a zatim, preveden na dvadesetak stranih jezika, požnjeo svjetsku slavu.