Ante Kovačić - U registraturi

U registraturi
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za tinejdžere i mlade - Lektirni naslovi za tinejdžere i mlade
Izdavač Sysprint
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536786732
ISBN10 9536786737
Godina 2001
Broj stranica 349
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 30,00 Kn Kupi

Centralni lik je Ivica Kičmanović, seosko dijete koje s puno entuzijazma ulazi u život koji mu pruža samo nevolje i patnju. Roman započinje u prašnjavoj registraturi među spisima. Tu se nalazi i spis Ivice Kičmanovića koji pripovijeda svoju žalosnu sudbinu.
Ivicu iz sela u grad odvodi želja za znanjem, u kuću Mecene gdje službuje njegov rođak Žorž. Mecena je priglup, bahat i zao; njegova žrtva - seljanka Dorica - rađa njihovu kćer Lauru. On za to nije znao i Laura postaje Mecenina ljubavnica. Ivica se iskreno zaljubljuje u Lauru. Mecena to otkriva i protjera Ivicu. Laura pati za Ivicom i umjesto lijeka Meceni daje otrov. Saznaje da joj je Mecena otac, odlazi k Ivici te započinje život s njim. Kasnije se razvije ljubav između Ivice i Anice; za inat, Laura se potajno sastane s Mihom. Laurin preljub je otkriven i Ivica napušta Lauru koja kasnije traži od njega da joj se vrati. On to odbija i ženi se Anicom. Na svadbi Laura ubija Anicu te biva uhićena i pogubljena.
Kraj romana ponovno nas vraća u registraturu, koju pijani Ivica zapali i sam izgori u požaru.

Kritika je najpoznatiji i, kako se često ističe, najvažniji roman Ante Kovačića U REGISTRATURI tumačila kao autobiografski odnosno poluautobiografski u nekim segmentima. I doista - u određenim elementima Kovačićev život nalik je na sudbinu njegova junaka, Ivice Kičmanovića.