Ante Kovačić - U registraturi

U registraturi
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za tinejdžere i mlade - Lektirni naslovi za tinejdžere i mlade
Izdavač Sysprint
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536786732
ISBN10 9536786737
Godina 2001
Broj stranica 349
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Centralni lik je Ivica Kičmanović, seosko dijete koje s puno entuzijazma ulazi u život koji mu pruža samo nevolje i patnju. Roman započinje u prašnjavoj registraturi među spisima. Tu se nalazi i spis Ivice Kičmanovića koji pripovijeda svoju žalosnu sudbinu.
Ivicu iz sela u grad odvodi želja za znanjem, u kuću Mecene gdje službuje njegov rođak Žorž. Mecena je priglup, bahat i zao; njegova žrtva - seljanka Dorica - rađa njihovu kćer Lauru. On za to nije znao i Laura postaje Mecenina ljubavnica. Ivica se iskreno zaljubljuje u Lauru. Mecena to otkriva i protjera Ivicu. Laura pati za Ivicom i umjesto lijeka Meceni daje otrov. Saznaje da joj je Mecena otac, odlazi k Ivici te započinje život s njim. Kasnije se razvije ljubav između Ivice i Anice; za inat, Laura se potajno sastane s Mihom. Laurin preljub je otkriven i Ivica napušta Lauru koja kasnije traži od njega da joj se vrati. On to odbija i ženi se Anicom. Na svadbi Laura ubija Anicu te biva uhićena i pogubljena.
Kraj romana ponovno nas vraća u registraturu, koju pijani Ivica zapali i sam izgori u požaru.

Kritika je najpoznatiji i, kako se često ističe, najvažniji roman Ante Kovačića U REGISTRATURI tumačila kao autobiografski odnosno poluautobiografski u nekim segmentima. I doista - u određenim elementima Kovačićev život nalik je na sudbinu njegova junaka, Ivice Kičmanovića.