Sonja Zubović - Nemreš bit pametan

Nemreš bit pametan
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za tinejdžere i mlade - Književnost za mlade
Izdavač Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537190460
ISBN10 9537190463
Godina 2015
Broj stranica 103
Format 24 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 5,01 € Kupi

Pravi dragulj pripovjedne literature za mlade.
Jedinstven i uzbudljiv roman, filmične radnje, vrckavog humora koji govori o ljubavi, o tome kako volimo jedni druge u obitelji, o mladenačkim vezama i prijateljstvu, te na osobit način pomaže sve to bolje razumjeti.
Na književnoj sceni, u korpusu literature za mlade, izdvaja se i pripovjedačkom virtuoznošću, fabula nije jednolinijska, a pripovjedača ima ni manje ni više nego pet , te čitatelj dobiva pet optika iste stvarnosti. Za proces odrastanja mladih to je sjajan model nenametljive pomoći u sazrijevanju. Pet pripovjedača nudi čitatelju pet različitih pogleda na svijet, a upoznajući jedni druge učimo se poštovanju, razumijevanju i toleranciji.
Također, roman dublje osvjetljava “različitost”u kontekstu istosti pa tako je jedan od glavnih likova u romanu mladić koji ima disleksiju, iako je to samo jedna dimenzija njegove osobnosti koja ga čini posebnim.

Sonja Zubović je u ovom romanu osvijetlila kako se teškoće disleksije mogu odraziti na psihološku dimenziju u osjetljivim godinama odrastanja te kako mogu utjecati na sliku o vlastitoj vrijednosti. U liku jednog šarmantnog mladića progovara o problemima samopouzdanja s kojima se susreće osoba koja ima disleksiju, osoba koja do uspjeha dolazi ulaganjem velikog truda.
Da je autorica osvijetlila samo tu dimenziju ovaj roman bi bio dragocjen, no on osvjetljava i niz drugih životnih situacija, kao što su odnosi u obitelji polusestara i polubraće, te iznad svega emocionalno sazrijevanje i čudesne tajne načine izražavanja osjećaja.
Pet pripovjedača nudi čitatelju pet različitih pogleda na svijet, a upoznajući jedni druge učimo se poštovanju, razumijevanju i toleranciji.
Ovaj roman, osim toga pršti humorom i na zabavan i igriv način neosjetno nas poučava o ljubavi i ljudskosti.