Nancy Farmer - More trolova

More trolova
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za tinejdžere i mlade - Književnost za mlade
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Danijel Dosegović
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531786713
ISBN10 9531786712
Godina 2005
Broj stranica 389
Format 22 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 5,63 € Kupi

Ovaj roman za mladež temeljen je na sjevernoeuropskim legendama. Trolovi su glavni junaci ove proze, a pretpostavlja se da su bili veliki, voljeli su snijeg i led, a prema čovječanstvu i bogovima odnosili su se neprijateljski. Većinom su opisivani kao ružni. Tu se također pojavljuju i drevni vikinzi, te legendarni kralj Odin, te keltsko štovanje prirode i kršćanstva. Često se spominju i povijesne osobe koje su bile trolovske krvi.

Razaranje Svetog otoka Lindisfarnea 8. lipnja 793. zaprepastilo je Anglosaksonce na isti način kako je 1 1 . rujna šokirao Amerikance. Bio je to potpuno neočekivan napad iz potpuno neočekivanoga smjera. Saksonci su vjerovali da ih more štiti. Također su vjerovali da nitko ne bi napao mirnu skupinu redovnika punih povjerenja. Varali su se.
Opatija u Lindisfarneu osnovana je 635. godine, a do 793. bila je središte znanosti i umjetnosti. Kad su napadači stigli, redovnici su pojurili pozdraviti ih i pozvati ih na večeru. Opis onoga što je uslijedilo nalazi se u Moru trolova, a preuzet je iz Anglosaksonske kronike. Zapanjujuće, jedan predivno ilustriran rukopis preživio je požar: Biblija iz Lindisfarnea.
Ovaj napad označio je početak dvjestogodišnjeg vala vi-kinških napada na Britansko otočje.