Jadranko Bitenc - Meko okidanje

Meko okidanje
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za tinejdžere i mlade - Književnost za mlade
Izdavač Naklada Lukom
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536337392
ISBN10 9536337398
Godina 2007
Broj stranica 167
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Gimnazijalac Solo glavni je pokretač romana za mlade «Meko okidanje», romana o ulaženju mladih u svijet droge, njezinom razornom djelovanju na mlade, ali i na njhove bližnje i prijatelje. 

Solo promatra svijet kroz objektiv svoga fotoaparata. Hoda gradom i fotografira lica građana, i poklanja im fotke na kojima izgledaju kako ih drugi vide. Pri svojem obilasku gradom susreće ostale junake ove priče.

A kakav je to svijet u kojem se kreću junaci ove heroin­ske balade iz Ivanića, maloga grada nadomak Zagrebu? O čemu sanjaju, kako razmišljaju, što čine?

Solo, koji u romanu ima funkciju povezivanja svih drugih likova i zbivanja, pubertetski je rastrgan i u potrazi za "trenutkom istine" opsjednut fotografiranjem; diler Gerardo, čiji su se roditelji obogatili posli­jeratnom privatizacijom, mladac je kriminalne sadašnjosti i beskrupuloznih planova za budućnost; Tommy umire od droge u 25. godini, a Pina se uspijeva izliječiti, ali tek nakon što je svojim ponašanjem majku natjerala na samoubojstvo; Leo čiji su roditelji gastarbajteri, postaje žrtva želje za afir­macijom na krivome mjestu i u krivo vrijeme; Doda, djevoj­ka koja prodaje sladoled na ulici, sanjari o svijetu glamura, izborima za mis i naslovnim stranicama i duplericama.

Pri samom kraju romana Solo nailazi na tri osmrtnice istaknute na javnome mjestu u svom gradiću. Te su osmrtnice tužna bilanca priče ispričane u romanu - priče predočene kao u heroinskom košmaru, u dokumentarističkom, gotovo zapisničkom stilu:
"Tomi je otišao u 25.
Pinina mama u 44.
Leo u 16.

Ali i znatno prije nego što dođe do posljednjih stranica «Mekog okidanja», mladi će čitatelj, kome je ovaj Bitenčev ro­man i namijenjen, osjetiti agresivnu snagu teme što ju je pi­sac odabrao, a nažalost i njezinu aktualnost u našoj sredini.