Mato Lovrak - Vlak u snijegu

Vlak u snijegu
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za djecu - Slikovnice
Izdavač Znanje
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537821401
ISBN10 9537821404
Godina 2015
Broj stranica 36
Format 26,5 cm
Obavijest 10,13
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Na Jabukovcu u Velikom Selu žive tri đaka četvrtog razreda. Zovu se Ljuban, Draga i Pero. Učenike te seoske škole učitelj povede vlakom na izlet u grad. Tamo su, u tiskari zahvalili na besplatnom putu u Zagreb pjesmom, a naposljetku su otišli u zoološki vrt. Međutim, učitelj se u gradu razboli i ostaje u bolnici, a djeca se moraju sama vratiti. 

Na povratku ih zatekne zimsko nevrijeme i vlak stane pred snježnim nanosom. Zahvaljujući pomoći djece, željezničari oslobađaju vlak.


Roman "Vlak u snijegu" (prvotno naslovljen kao "Djeca velikog sela"), napisao je Mato Lovrak 1931. god. kao mladi učitelj. Inspiriran stvarnim događajima, roman je struktuiran u obliku pitke, djeci bliske proze koja se odlikuje jednostavnom, a dinamičnom fabulom, oblikovanom u stilu pustolovnog zapleta.

Film "Vlak u snijegu", kao i roman Mate Lovraka prema kojem je nastao, još je uvijek jednako popularan danas kao i 1976. kada je snimljen. Režirao ga je Mate Relja, koji je ujedno i modificirao knjigu i napravio scenarij.