Žanr | Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za djecu - Priručnici za djecu |
Izdavač | Hrvatsko agronomsko društvo |
Prevoditelj | - |
Vrsta uveza | Meki |
ISBN13 | 9789536485185 |
ISBN10 | 9536485184 |
Godina | 2004 |
Broj stranica | 293 |
Format | 24 cm |
Obavijest |
17,43 knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Knjiga je prvenstveno napisana da služi kao udžbenik studentima i kao priručnik svima onima koji trebaju znati metode procjene hranjivosti kao i podatke o prosječnoj hranjivosti stočne hrane pri donošenju poslovnih odluka. Zato će knjiga koristiti ratarima kao proizvođačima i stočarima kao potrošačima krmiva. Isto tako, koristit će kupcima i prodavačima, te proizvođačima krmnih smjesa kao mjerilo vrijednosti krmiva, te kao izvor podataka savjetodavnoj službi, poljoprivrednom školstvu i državim institucijama vezanim uz poljoprivredu. Knjiga se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu, Metode i modeli, opisane su suvremene kemijske metode određivanja bioloških svojstava hranjivih tvari krmiva, metode određivanja probavljivosti hranjivih tvari i modeli procjene sadržaja ukupne, probavljive, metaboličke i neto energije, te proteinske vrijednosti krmiva za preživače, svinje, perad, kuniće i konje. Drugi dio knjige su tablice prosječnog kemijskog sastava, sadržaj najvažnijih aminokiselina, masnih kiselina, vitamina i mineralnih elemenata, te koeficijenti probavljivosti bitnih hranjiva, aminokiselina i fosfora, sadržaj bruto, metaboličke i neto energije, te probavljivih proteina i aminokiselina 114 krmiva i 141 dodatka hrani za životinje. Tablica svakog krmiva počinje definicijom njegovih bitnih svojstava, zatim je dat naziv krmiva na pet jezika, a završava preporukom o udjelu krmiva u hrani svakog uzrasta peradi, svinja i preživača