Nedjeljko Fabrio - Vježbanje života / Smrt Vronskog

Vježbanje života / Smrt Vronskog
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za djecu - Lektirni naslovi za djecu
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531413558
ISBN10 953141355X
Godina 2013
Broj stranica 528
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 3,38 € Kupi

U romanima Vježbanje života i Smrt Vronskog odnos pojedinca i povijesti, pronicav i zabrinut, piščev je pogled u jalovost, ludilo i smrt....

U biblioteci Biseri hrvatske književnosti dva su romana suvremenog klasika, Vježbanje života i Smrt Vronskog. U uvodnome tekstu Julijana Matanović svojim osebujnim stilom i esejističkim postupkom uvjerljivo svjedoči o suodnosu ta dva romana u kontekstu cjelokupnog Fabrijeva stvaralaštva i povijesnog vremena. 
U Vježbanju života Fabrio pokušava rekonstruirati one povijesne mijene koje determiniraju modernu urbanu Hrvatsku(Visković), Smrt Vronskog postmodernistički je roman koji spaja vremena i prostore i najbolja je literatura »o fenomenu Vukovar« (Stamać), taj roman zadire u zbiljsku nezacijeljenu ranu (Pavletić). 
Roman Smrt Vronskog (1994.) napisan u godinama zbiljskog ludila traži svoje porijeklo i uzor u Vježbanju života (1985.) gdje se ludilo povijesti opskrbljuje diskursom (Matanović). 
Fabrijevo poimanje povijesti podrazumijeva da je i naša suvremenost uronjena u prošlosti, on svoj roman Smrt Vronskog opisuje kao ratni domoljubni zadatak kada je artistički reagirao u ratnoj zbilji razorne snage.