Jean B. Moliere - Škrtac/ Građanin plemić

Škrtac/ Građanin plemić
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za djecu - Lektirni naslovi za djecu
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Višnja Machiedo
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531406987
ISBN10 9531406987
Godina 2010
Broj stranica 272
Format 22 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 65,40 Kn Kupi

U ovoj su knjizi dva Molièreova komediografska remek-djela: "Škrtac" i "Građanin plemić". Oba su pisana u prozi, za razliku od nekih drugih njegovih komedija, poput "Škole za žene", "Tartuffea" i "Mizantropa", koje su u stihu, točnije aleksandrincu, klasičnom francuskom stihu od dvanaest ili trinaest slogova sa stankom (cezurom) iza šestoga ili sedmoga sloga.

"Škrtac" se temelji na Plautovoj slavnoj komediji "Aulularia" (nastala oko 200. g. pr. Kr.) u kojoj se govori o starcu koji je sakrio svoje blago i intrigama koje dovode do otkrića blaga.

Građanin plemić izvrstan je dokaz Moliereove svevremenosti i aktualnosti budući da govori o novim bogatašima i negativnostima koje donosi njihova neupućenost i neobrazovanost. Knjiga je opremljena kolornim fotografijama iz predstave Građanin plemić HNK u Zagrebu.

Moliereove drame već se stoljećima izvode na kazališnim pozornicama diljem svijeta. Univerzalnost tema koje je ovaj iznimni svjetski komičar i dramatičar ispisao u nizu svojih dramskih tekstova i danas predstavlja temelj njegove popularnosti. Komedija Škrtac je u lektirnom programu za srednje škole dok je komedija-balet (nedavno u originalu izvedena u HNK u Zagrebu) Građanin plemić izvrstan dokaz Moliereove svevremenosti i aktualnosti budući da govori o novim bogatašima i negativnostima koje donosi njihova neupućenost i neobrazovanost. Knjiga je opremljena kolornim fotografijama iz predstave Građanin plemić HNK u Zagrebu.