Ivona Šajatović - Pazite kako igrate!

Pazite kako igrate!
Žanr Knjige za djecu, mlade i tinejdžere - Knjige za djecu - Dječja književnost
Izdavač Školska knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789530612945
ISBN10 953061294X
Godina 2009
Broj stranica 123
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 6,25 € Kupi

Roman "Pazite kako igrate" tematizira danas još uvijek tabuiziranu životnozbiljsku priču o djeci u skrbničkoj obitelji. U hrvatskoj dječjoj književnosti bilježimo pojedina djela o motivu siročeta, osobito na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, no skrbništvo djece novost je u književnosti.

Ta originalna priča istodobno dodiruje i nekoliko podtema: roman je i socijalni i društveni jer aktualizira i odnose među odraslim, povlaštenim, korumpiranim i nemoralnim pojedincima. No u svojoj temeljnoj poruci djelo istodobno odašilje humanu poruku o žuđenoj obiteljskoj toplini troje štićenika-tinejdžera te je time duboko afirmativan. Problemi djece i odraslih predstavljeni su s pravom mjerom i tom životnom usidrenošću djeluju na čitatelja, pri čemu se istodobno izbjegava sentimentalnost, patetičnost i licemjerna površnost. Naime, o vrlo nezgodnoj temi autorica progovara otvoreno i bez patetike.

Priča o troje štićenika - Kaji, Bojanu i Jasmini, impresionira čitatelja racionalnošću i Kajinom brigom o sigurnosti dvoje drugih suputnika na trnovitom putu udomljenja. U tom je smislu jedno od ključnih mjesta Kajin iskaz o želji da postane spisateljica kako bi napisala roman upravo o takvoj djeci: "Već imam i kraj za svoj roman jer sam shvatila kako su nam svima pri rođenju podijeljene karte, nekima loše, nekima dobre. No kvaka je u tome što netko i s dobrim kartama izgubi partiju, a netko i uz loše uspije pobijediti u igri. Zato pazite kako igrate!". Upravo to junakinjino upozorenje uozbiljuje djelo, a time i suvremenu hrvatsku dječju književnost! Doda li se tome da je karakterološka postava vrlo uspjela, da autorica iskazuje narativnu vještinu uspješnim vođenjem priče, riječju, da je posrijedi prohodan tekst, s vrsnim dijalozima te se, na kraju, nudi realan i optimističan rasplet, kompatibilan tematskom izboru, dostatno je valjanih argumenata da je Povjerenstvo odlučilo rukopisu "Pazite kako igrate" autorice Ivone Šajatović dodijeliti nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za najbolji neobjavljeni roman za djecu i mlade do 14 godina.