Diego Zandel - Istarska priča

Istarska priča
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Mathias Flacius
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536262052
ISBN10 9536262053
Godina 1995
Broj stranica 119
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Diego Zandel labinskog je podrijetla, a rođen je u Italiji 1948. godine u mjestu Fermo, pokrajina Ascoli Piceno u zbjegu za izbjeglice iz Istre, Rijeke i Dalmacije.
Živi u Rimu gdje radi kao novinar.
Do sada je napisao dvije zbirke pjesama: "Prvi dani" ("Primi giorni") i "Zaustavljeni sati" ("Ore ferme") te zajedno s Giacomom Scotti esej "Poziv na čitanje Andrića" (Invito alla lettura di Andrić") .y<
Osim "Istarske priče" ("Una storia istriana") do sada su mu objavljeni još i romani "Masakr za Predsjednika" ("Massacro per un Presidente") i "Krvavo krstarenje" ("Crociera di sangue").
Iduče godine izlazi mu roman "Operacija Venera" ("Operazione Venere").
"Zandel ne rastvara povijesnu fresku, on o njoj daje natuknice što se isprepliću sa sudbinom glavnog junaka Ive Mikuljana. Zandel nas, očigledno udaljenijim sjećanjima, vodi istočnom obalom Istre, od Rijeke do Pule, a žarište je tih zbivanja krajolik Labinšćine.

Odnosi između likova, njihovi plamsaji i rezignacije, strasti i tragedija u prvom su planu, ponekad bliže operetnome librettu nego istančanim psihološkim razmatranjima. Strasti i prst sudbine vitlaju ljudima, 
istarski je pejsaž njihov dekor."