Berlie Doherty - Velika tajna

Velika tajna
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Engleska književnost
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Ana Heidl
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531786324
ISBN10 9531786321
Godina 2004
Broj stranica 257
Format 21,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"Velika tajna je roman o obitelji Barnes koja generacijama živi u jednom malenom mjestu. Blizanke Madeleine i Grace, njihova sestrična Elspeth, Colin i Oliver, stara tetka Susan... Blizanke imaju tajnu. Ima je i tetka Susan. U ovom mjestu tajne su posvuda, no koliko god tajna bila velika, jednom je moraš nekome povjeriti... Knjiga će nam pokazati da ništa nije vječno, ljudi umiru, a čak i najljepša mjesta moraju se promijeniti i velike tajne kao i ljubav otkriti." (s korica knjige)

Priča se djelomično temelji na izgradnji akumulacijskog jezera Ladybower u sjevernom Derbyshireu. Likovi u mojoj priči potpuno su izmišljeni, a veze i događaji medu njima u potpunosti su plod mašte. Tehnički detalji i razdoblje projekta Ladybower izmijenjeni su za potrebe priče. U zbilji., dva su sela, Ashopton i Denvent, potopljena za vrijeme gradnje Ladybowera (1935-1945) kako bi se potpomogla i nadopunila postojeća akumulacijska jezera Denvent i Hovvden. Crkveni toranj srušen je 1947. kako bi se spriječilo ljude da do njega plivaju. Nekoliko milja dalje, zemljani nasip akumulacijskog jezera (Dale Dyke) urušio se stoljeće ranije, izazvavši veliku poplavu Sheffielda.
Većinu svojeg života živjela sam u blizini Ladybowera, divila se ljepoti jezera, hodala medu ruševinama tijekom suše 1986. i razmišljala o obiteljima koje su nekada tamo živjele i koje su preseljene u obližnji Vorkshire Bridge. Godinama me proganjala pomisao na nestanak ne samo domova, ne samo zajednice, već nestanak načina života.