Grupa autora - Zvijezda modroga neba : suvremena kubanska priča

 Zvijezda modroga neba : suvremena kubanska priča
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost
Izdavač Društvo hrvatskih književnika
Prevoditelj Željka Lovrenčić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532782912
ISBN10 9532782915
Godina 2019
Broj stranica 458
Format 18 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 7,50 € Kupi

Objavljena je Panorama suvremene kubanske pripovijesti "Zvijezda modroga neba" koju je prevela i priredila Željka Lovrenčić. Predgovor Alberto Guerra Naranjo. U okviru međunarodne suradnje Društva hrvatskih književnika, izaslanstvo DHK-a u sastavu Dubravko Jelačić Bužimski, Željka Lovrenčić i Božidar Petrač od 1. do 13. prosinca 2016. godine boravilo je u Havani. Bili su gosti Društva kubanskih književnika, a pozvao ih je talijanski književnik Gaetano Longo koji je 2015. godine sudjelovao na manifestaciji Galovićeva jesen u Koprivnici i koji sada živi u Havani. Uz predsjednika kubanskih književnika Alexa Pausidesa, u prostorijama Udruženja kubanskih književnika i umjetnika (UNEAC) primio ih je i predsjednik toga udruženja te jedan od najvećih živućih latinsko-američkih književnika dr. sc. Miguel Barnet. Cilj putovanja naših književnika bio je uspostavljanje veza s kubanskim književnicima i dogovori oko prevođenja djela – njihovih autora na hrvatski i hrvatskih na španjolski. Rezultat tih dogovora je i ovaj rukopis u kojemu se predstavljaju pripovijesti 34 suvremena kubanska autora, članova UNEAC-a. Potječu s čitave Kube – od Havane do Santiaga de Cuba. Generacijski, obuhvaćeni su autori rođeni četrdesetih, pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Najstariji su istaknuti književnici Julio Travieso i Eduardo Heras León (1940.), a najmlađe autorice Elaine Vilar Madruga (1989.) i Malena Salazar (1988.). U svojim se pripovijestima suvremeni kubanski književnici bave povijesnom, ljubavnom, socijalnom, fantastičnom i znanstveno-fantastičnom tematikom, intimističkim ispovijedima, nostalgičnim sjećanjima, čežnjama, a ponekad su im pripovijesti vješte igre riječima i značenjima. Iz njih je razvidno da izabrani pripovjedači prate klasičnu i suvremenu svjetsku književnost, ali i da nastoje biti autentični te posebno istaknuti ono što obilježava njihovu državu i narod.
Svaka je književna panorama izvrsna mogućnost za prikazivanje stvaralaštva pojedinog područja. Vjerujemo da i ovaj odabir može poslužiti kao vodič kroz bogate književne labirinte Kube te omogućiti da se preko djela ovih autora bolje upozna ta zanimljiva zemlja i njena književnost. Objavljena je Panorama suvremene kubanske pripovijesti "Zvijezda modroga neba" koju je prevela i priredila Željka Lovrenčić. Predgovor Alberto Guerra Naranjo. U okviru međunarodne suradnje Društva hrvatskih književnika, izaslanstvo DHK-a u sastavu Dubravko Jelačić Bužimski, Željka Lovrenčić i Božidar Petrač od 1. do 13. prosinca 2016. godine boravilo je u Havani. Bili su gosti Društva kubanskih književnika, a pozvao ih je talijanski književnik Gaetano Longo koji je 2015. godine sudjelovao na manifestaciji Galovićeva jesen u Koprivnici i koji sada živi u Havani. Uz predsjednika kubanskih književnika Alexa Pausidesa, u prostorijama Udruženja kubanskih književnika i umjetnika (UNEAC) primio ih je i predsjednik toga udruženja te jedan od najvećih živućih latinsko-američkih književnika dr. sc. Miguel Barnet. Cilj putovanja naših književnika bio je uspostavljanje veza s kubanskim književnicima i dogovori oko prevođenja djela – njihovih autora na hrvatski i hrvatskih na španjolski. Rezultat tih dogovora je i ovaj rukopis u kojemu se predstavljaju pripovijesti 34 suvremena kubanska autora, članova UNEAC-a. Potječu s čitave Kube – od Havane do Santiaga de Cuba. Generacijski, obuhvaćeni su autori rođeni četrdesetih, pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Najstariji su istaknuti književnici Julio Travieso i Eduardo Heras León (1940.), a najmlađe autorice Elaine Vilar Madruga (1989.) i Malena Salazar (1988.). U svojim se pripovijestima suvremeni kubanski književnici bave povijesnom, ljubavnom, socijalnom, fantastičnom i znanstveno-fantastičnom tematikom, intimističkim ispovijedima, nostalgičnim sjećanjima, čežnjama, a ponekad su im pripovijesti vješte igre riječima i značenjima. Iz njih je razvidno da izabrani pripovjedači prate klasičnu i suvremenu svjetsku književnost, ali i da nastoje biti autentični te posebno istaknuti ono što obilježava njihovu državu i narod.
Svaka je književna panorama izvrsna mogućnost za prikazivanje stvaralaštva pojedinog područja. Vjerujemo da i ovaj odabir može poslužiti kao vodič kroz bogate književne labirinte Kube te omogućiti da se preko djela ovih autora bolje upozna ta zanimljiva zemlja i njena književnost.